Solarijumi i vid

Vjerovatno ste čuli kako su solarijumi sigurna alternativa sunčanju, ali to baš i nije istina.

Na jednom od stručnih kongresa oftalmolozi, hirurzi, dermatolozi i ostali doktori su govorili o negativnim uticajima solarijuma na zdravlje ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da upravo solarijumi dovode do visokog rizika od nastanka raka kože. Gdje je zapravo rizik od nastanka oštećenja vida?

 Oči i visok nivo UV zračenja

Oštećenje koje može nastati na našim ćelijama kao posljedica UV  zračenja ostaju za cijeli život. Možda ne izgledaju toliko opasne u datom trenutku, ali kako se oštećenja javljaju sve više i više, to i problemi postaju manje rješivi.

Ono što je posebna opasnost solarijuma je to što nas izlažu UV zracima koji su i do 100 puta jači od onih koje bismo dobili od Sunca. Ovo nije samo loše za našu kožu, nego može da dovede i do teških oštećenja oka i kapaka.

Ali zar nije dovoljno samo zatvoriti oči?

Nažalost, samo zatvaranje očiju za vrijeme seanse u solarijumu nije dovoljno da bi se zaštitile oči od UV zračenja. Neki od problema koji mogu nastati su makularna degeneracija, katarakta, opekotine, zamagljen vid, te suho oko.

Stanja opasna po vid, kao što su makularna degeneracija i katarakta, su često udružene sa starosti, ali solarijumi mogu da ubrzaju proces njihovog nastanka u velikoj mjeri. Makularna degeneracija predstavlja smanjenje centralnog vida, dok katarakta, ili zamagljenje prirodno providnog očnog sočiva, zamagljuje vid nakupljanjem proteina u samom sočivu.

Čak i privremeni efekti solarijuma nisu bezopasni. Naša koža nije jedini dio našeg organizma koji može da se ošteti na ovaj način. Fotokeratitis je simpatičan naziv za opekotine na rožnjači, a koji ima simptome kao što su opekotine, crvenilo, te nelagodan osjećaj u području ispod kapaka. Suho oko takođe može da stvori osjećaj crvenila i iritacije, a nedovoljna produkcija suza i do infekcije oka.

Zdravlje očiju je važnije od tena

Bez obzira koliko je popularno imati taman ten, ako se isti stvara uz pomoć oštećenja izazvanih UV zračenjem, onda nije vrijedan toga. Zato, ako ništa drugo, onda barem nosite zaštitne naočale u solarijumu.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content