Softver otkriva bolesti oka koristeći Smartfon kameru

Istraživači su razvili softver koji otkriva bolesti oka, kao što je dijabetički makularni edem, koristeći pametni mobilni telefon. Sistem je namijenjen ljekarima opšte prakse koji mogu da otkriju promjenu i uputstva pacijenta specijalisti. Softver koristi kameru telefona da otkrije bilo kakvu abnormalnost u debljini mrežnjače. Razvijen je od strane istrazivača sa Medicinskog i Hirurškog centra za mrežnjaču u saradnji sa biomedicinskim inženjerima iz ITSM-a.

Ideja je otkriti i spriječiti bolesti u opštoj praksi; ne zamijeniti specijalistu, nego znati koji pacijent ima oboljenje, te da isto što prije bude otkriveno. Tehnologija je dizajnirana za ljekare opšte prakse, čak i bez dubljeg znanja o oftalmologiji, a sa ovom alatkom moguće je uočiti odredjene abnormalnosti i poslati pacijenta kod specijaliste.

Korišćenje softvera će umanjiti troškove i unaprijediti zdravstveni sistem, dok će sa aplikacijom na mobilnom telefonu i fokusiranjem kamere na oko, biće moguće odmah dobiti rezultate.

Aplikacija takođe ima primjenu u ruralnim područjima, gdje uže specijalnosti, kao što je oftalmologija, nemaju još uvijek pristupa zbog cijene opreme koja otkriva ove bolesti. Softver će biti od pomoći i onima koji bi kod lekara otišli već slijepi, tako što će korak na ovaj način biti lakše odrediti ko spada u rizičnu grupu i treba li da ode kod oftalmologa.

Razvoj softvera je na zadovaljavajućem nivou i očekuje se da će se uskoro naći na tržištu i da će biti inkorporiran u osnovni zdravstveni sistem.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content