Sedam mitova u vezi zdravlja očiju

Sljedeći mitovi u vezi sa našim očima uzrokuju više štete nego dobra. Sada je vrijeme da se isti sagledaju kristalno jasnim vidom.

Mit 1: Treba da ispiramo oči svaki dan

Mnogi ljudi vjeruju da oči treba redovno čistiti, tako da prskaju oči vodom ili ih ispiraju ružinom vodom. Međutim, nema potrebe da se radi bilo šta od ovoga. Zapravo, prskanje očiju vodom može da poveća rizik od infekcija u slučaju da voda sa česme nije sterilna.

Mit 2: Gledanje direktno u sunčevu svjetlost jača oči

Poznata je činjenica da gledanje pomračenja Sunca može izazvati foto toksična oštećenja mrežnjače, uzrokujući ono što je poznato kao solarna retinopatija. Oči mogu pretrpjeti sličnu štetu ako se direktno gleda u Sunce duže vrijeme.

Mit 3: Neprestano noseći naočare popraviće se ili smanjiti dioptrija

Naočare su propisane za jasnoću vida. Bez obzira da li nosite naočare sve vrijeme ili samo par sati u toku dana, ako dioptrija mora da se poveća ona će se povećati.

Mit 4: Razrokost kod djece ne zahtijeva neposredan odlazak kod ljekara

Roditelji čija su djeca razroka smatraju da je to estetski problem i da ga treba rješavati tek u kasnijim godinama. Međutim, svako dijete koje postane razroko je u opasnosti da izgubi vid na jednom oku ili da mu se razvije simptom “lijenog oka”. ”Lijeno oko” ili ambliopija može se liječiti samo kod djece do osme godine starosti. Dakle, razroko dijete treba da se pregleda i liječi od strane očnog ljekara budući da nije u pitanju samo estetski problem.

Mit 5: Vježbe za oči će smanjiti dioptriju

Dioptrija je najčešće rezultat povećanja aksijalne dužine očne jabučice. Ne postoji vježba koja može da poveća ili smanji očnu jabučicu.

Mit 6: Oči kod pacijenata sa dijabetesom će biti u redu, ako je šećer u krvi pod kontrolom

Rizik od oštećenja očiju zbog dijabetesa nije isključivo u vezi sa trenutnim nivoom pacijentovog šećera u krvi. Povezan je takođe i sa trajanjem šećerne bolesti. Dakle, čak i ako je šećer u granicama normalnih vrijednosti može se bolovati od dijabetičke retinopatije, koja ako se ne otkrije i ne liječi na vrijeme dovodi do nepovratnog sljepila.

Mit 7: Očni transplantat podrazumijeva presađivanje cijelog organa

Kada se govori o transplantaciji misli se isključivo na rožnjaču oka donora. Cijelo oko još uvijek nije presađeno. Stoga, ako postoji stanje koje utiče na mrežnjaču ili optički nerv, transplantacija cijelog oka ne može da se radi.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content