Savjeti za pravilno održavanje korektivnih sočiva

Korektivna sočiva su odlična opcija za pacijente koji imaju dioptriju, a žele da uživaju sa dobrom vidnom oštrinom. Ipak, svi koji ih koriste morali bi ih znati i dobro održavati.

Bez obzira na to da li nosite naočale ili kontaktna sočiva, ovi savjeti će vam sigurno pomoći u tome kako da se najbolje osigurate da ih dugo i sigurno nosite i na najbolji način iskoristite.

Briga o dioptrijskim naočalama

Oni koji dugo nose dioptrijske naočale znaju da nije potrebno mnogo da bi ste stakla ogrebala, ili na drugi način oštetila. Jedan od načina da ih se dobro zaštiti jeste da se čiste sa pravim materijalima. Mikrofiber ili pamučne maramice bi bile najbolji izbor, a možete ih koristiti zajedno sa sredstvom za čišćenje stakala, ili sa onim koje napravite sami-dodate kap sapuna za pranje suđa u posudu sa vodom.
Ali ako vam ponekad maramica za čišćenje nije pri ruci, šta onda? Rub majice koju nosite može se iskoristiti u svrhu čišćenja stakla, iako nije najidealnija opcija. Ono što je najvažnije jeste da nikada ne koristite salvete, ili da stakla čistite od vlastitu kožu. Salvete su često izrađene od tvrdih dijelova drveta, pa samim tim često mogu da ogrebu ili da oštete staklo. Osim toga, izbjegavajte koristiti hemikalije kao što su sredstva za čištenje prozora ili amonijak, jer ista mogu da razgrade zaštitni sloj na dioptrijskim staklima.w

Briga o kontaktnim sočivima

Kontaktna sočiva su potpuno drugačija od dioptrijskih stakala. Pošto se stavljaju direktno na oko, u njihovom održavanju važnu ulogu ima i higijena. Uvijek operite ruke prije stavljanja ili skidanja kontaktnih sočiva i nikada nemojte ponovo koristiti stara sredstva za čišćenje! Ova sredstva često mogu biti kontaminirana bakterijama koja mogu dovesti i do težih oštećenja vida.
Nadalje, važno je da se koriste isključivo sredstva za održavanje kontaktnih sočiva, ne i obična voda. Razlog je u tome što tekuća voda sadrži mikroorganizme koji lako ostaju na vašim sočivima. Infekcija može da se spriječi i redovnim mijenjanjem sočiva koja se nose, odnosno da se slijede uputstva proizvođača o tome koliko često ista treba da se zamijene sa novim parom. To zapravo znači da ako ne nosite dnevna sočiva duže od jednog dana, nemojte nositi ni mjesečna sočiva duže od mjesec dana.

Spriječite infekcije oka

Postoje i drugi načini kako možete spriječiti svoje oči od nastanka infekcija kod nošenja kontaktnih sočiva. Jedan je da ne trljate svoje oči, jer to je odličan način za unošenje novih mikroorganizama na vaše oko ili za oštećenje samih kontaktnih sočiva. Takođe je dobro i češće treptati, koristiti vještačke suze i gelobe kako biste održavali vlažnost svojih očiju. I na kraju, kako je već i napomenuto, važno je redovno mijenjati sočiva i nositi ih onoliko vremena koliko je od strane oftalmologa i preporučeno.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content