Plasma pen i hirurška blefaroplastika. Šta je najbolje za mene?

U svijetu je sve više pacijenata koji se podvrgavaju kozmetičkim procedurama na licu.

Smatra se da je blefaroplastika (operacija gornjih i donjih kapaka) zastupljena sa preko 87% u odnosu na sve operacije lica, te u skoro 70% u odnosu na estetske operacije cijelog tijela.

Osim toga, sve je više procedura i metoda koje pokušavaju dobiti isti efekat klasične hirurške procedure smanjenjem invazivnosti, ili čak bez invazivnosti.

Jedan od tih pokušaja je i Plasma Pen, trenutno najpopularnija procedura minimalno invazivne blefaroplastike.

Kako funkcioniše Plasma Pen?

Sve se zapravo svodi na djelovanje nitrogena, gasa koji se prirodno nalazi i u vazduhu oko nas. Plasma Pen „olovka“ jonizuje nitrogen iznad i u površinskom dijelu kože (epidermisu), stvarajući na taj način tačkaste „ranice“ u vidu malih opekotina.

Kako tijelo pokušava da se regeneriše i da prirodno stvori ožiljak, odnosno da zatvori ranu, koža luči kolagen koji ima za cilj da zategne kožu i da na taj način pokuša dati efekat podizanja kapaka. Međutim, stvari često nisu  onakve kakvima se čine.

Hirurška blefaroplastika je i dalje zlatni standard

Kada imate nešto u višku, to ne možete podignuti. To jedino možete odstraniti. Sličan, ali malo radikalniji primjer, je i koža na stomaku. Osobama koje su izgubile višak kilograma u regiji stomaka ostaje višak kože koji jedino može da se ukloni hirurškim putem, odnosno isjecanjem.

Dakle, kada postoji višak kože na gornjim kapcima, jedini način da ga trajno uklonite je taj da se višak kože isječe i odstrani.

Osim toga, uz višak kože na kapcima se nalazi i djelimični višak orbikularnog mišića, koji okružuje naše oko i nalazi se i na gornjim, i na donjim kapcima. Često se kod pacijenata koji urade hiruršku blefaroplastiku a ne ukloni im se i višak mišića može javiti tzv. „bulging“, tj. nabori kože zbog viška mišića koji je ispod nje ostao.

photo 1575646205821 33cb8ff90c75
Foto: unsplash

 

Stoga je jako važno da se pacijent dobro raspita o metodi kojom će se raditi operacija, kako bi estetski izgled poslije operacije bio što je moguće bolji.

Plasma pen ne može da ukloni višak mišića, kao što ne može da ukloni ni višak kože.

Moja preporuka

Ne sumnjam da će Plasma Pen tehnologija vremenom napredovati i sigurno biti mnogo bolja nego što je sada, ali dok god se ne otkrije metoda kojom će se višak kože (i mišića ispod kože) ukloniti a da to ne bude hirurškim putem, hirurgija je jedina trajna opcija.

Stoga je jako važno da budete dobro informisani prije samog zahvata, da imate što više pitanja i da dobijete što je moguće više odgovora kako biste bili sigurni da će efekat operativnog zahvata i estetski izgled biti upravo onakvi kakve ste željeli.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content