Mogu li djeca imati kataraktu?

Sigurno ste čuli da katarakta može da dovede do gubitka vida i sljepila kod starijih, ali može li se katarakta javiti i kod djece?

Odgovor bi vas mogao iznenaditi…

Većina nas misli da se katarakta javlja u našim očima tek kada ostarimo, odnosno da se radi o bolesti starijih. Ove vrste katarakti i jesu vezane za starije osobe.

Međutim, katarakta može da se javi i kod novorođene djece.

Ustvari, procjenjuje se da 3 na 10.000 djece imaju katarakte. Djeca mogu da se rode sa kataraktom (kongenitalna), ili da im se ista razvije kroz život, te može da bude na jednom oku (unilateralna), ili na oba oka (bilateralna).

Blagi slučajevi katarakti kod novorođene djece često se javljaju bez simptoma, odlažući tako dijagnozu godinama. Ali pojedini simptomi ipak mogu da budu upozorenje za roditelje. Ako ste zabrinuti za vid vašeg djeteta, obratite pažnju na njihovu reakciju na svjetlo, strabizam (razrokost), neprimjećivanje igračaka ili lica, te ostale razvoje anomalije.

Šta izaziva pedijatrijske katarakte?

Pedijatrijske katarakte se obično javljaju zbog nepravilnog razvoja očnog sočiva u toku trudnoće. Mogu da budu genetski uslovljene, ili da se jave spontano. Malformacije u razvoju očnog sočiva koje se javljaju sa ostalim očnim ili sistemskim bolestima su često rezultat genetskih ili metaboličkih problema.

Ove katarakte mogu da se jave na rođenju, ili mogu da se razviju tokom djetinjstva.

Novorođenče ili dijete u mlađoj životnoj dobi sa neliječenom kataraktom ima rizik od djelimičnog ili potpuno oslabljenog vida. Ovo može da se desi onda kada katarakta (siva mrena) zamuti očno sočivo u fazi koja je od velike važnosti za razvoj vida, jer blokira ulazak svjetla na retinu (očnu pozadinu).

Retina šalje signale prema mozgu, a oko i mozak zajedno stvaraju naviku vida. Ako retine ne može da šalje vidne informacije prema mozgu, a katarakta nije uklonjena na vrijeme, mozak nikada ne nauči „da gleda.“

 Da li sve katarakte kod beba i djece treba da budu operisane?

Ne. Neke katarakte su male, ili se ne nalaze u centru očnog sočiva. One ne moraju da se uklanjaju jer se vid razvija normalno, čak i ako se katarakta ostavi intaktna. Ali uvijek je potrebno provjeriti sa očnim doktorom i utvrditi najbolju opciju za svako dijete pojedinačno.

Kada dijete treba da operiše kataraktu?

Novorođenčad i djeca sa kataraktom zahtijevaju posebno specijalizovanu vrstu njege, te se preporučuje da se uradi pregled pedijatrijskog oftalmologa. Postoje načini liječenja katarakte i bez operacije, ali je operacija ipak nekada neminovna.

Manje izražene katarakte mogu se na početku liječiti sa terapijom zatvaranja boljeg oka, širenjem zjenica, i/ili nošenjem dioptrijskih naočala.

Mogućnosti oko potrebe za operacijom katarakte zavise od slučaja do slučaja, jer operativni tip liječenja sa sobom nosi i određeni stepen komplikacija, kao što je razvoj visokog očnog pritiska (IOP) koji dovode do sekundarnog glaukoma.

Visok očni pritisak može da se javi i onda kada je katarakta oštetila strukturu za oticanje očne vodice (trabekularnu mrežu) u samom oku. Osim toga, Korišćenje anestezije za vrijeme operacije takođe sa sobom nosi određeni rizik.

Sa druge strane, operacija katarakte nekada mora da se uradi što je prije moguće kako bi se omogućio što je moguće normalniji razvoj vida kod beba. Neki stručnjaci kažu da je optimalno vrijeme za ovu vrstu operacije između šest nedjelja do tri mjeseca života.

Ako dijete ima kongenitalnu kataraktu, razmotrite sve mogućnosti, pa i one hirurške, sa svojim oftalmologom ili očnim hirurgom.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content