Kako pomoći djetetu da razvije dobar vid?

Kao ni kod odraslih, tako ni kod beba vid nije nešto što se dešava spontano. Bebe prvo moraju da nauče gledati!

Isto kao što uče hodati i govoriti, bebe takođe moraju da razviju mnoge vidne osobine kako bi adekvatno koristili svoje oči i razumjeli u šta tačno gledaju. To je proces u kojem roditelji mogu mnogo pomoći, a ta pomoć često uključuje odabir igračaka za određenu dob do perioda kada je potrebno prestati sa klasičnim dječijim igrama.

Prvih šest mjeseci bebinog vida

Za novorođenče, svijet je zapravo mješavina mutnih oblika, razlivenih boja i sijenki. Jedina udaljenost sa koje mogu jasno fokusirati sliku je 20-40 cm od lica, a to je zapravo i distanca sa koje ih ljudi često i držimo u rukama. Vremenom njihov vid postaje oštriji i bistriji, a evo šta roditelji mogu da urade kako bi im pomogli sa razvojem vida:

  • Omogućiti prisustvo mnogo boja. Za kolorni vid je potrebno nekoliko nedjelja da se počne razvijati, ali jednom kada se uspostavi ova faza razvoja vida, bebe se neće moći zaštiti ljepote boja, za šta su nekada dobri i mobilni telefoni.
  • Postavljanje predmeta ispred njih kako bi ih se ohrabrilo da prate pokrete predmeta očima.
  • Igrati se „žmurke“. Ova igra nije dobra samo za zasmijavanje djece (iako bi to samo od sebe bilo dovoljno); ovo je važan način da im se pomogne u vježbanju fokusiranja očima!

 

Nagli napredak od 6-12 mjeseci života

Oko šestog mjeseca života, bebe će dobiti koordinaciju oči-ruke. Možete im pomoći na način da im dajete predmete sa mnogo boja koje mogu da uhvate i da se sa njima igraju. Oni takođe nauče koordinaciju pokreta puzanjem, iako mogu dobiti i nekoliko udarčića u glavu dok ne nauče da se glava zapravo treba nalaziti iznad očiju.

Negdje u ovom periodu, bebama će dosaditi igre koje ste igrali sa njima. Do tada su već naučile sve trikove oko igre sa predmetima, pa tako i principe igre. Kada se ovo dogodi, vrijeme je da se počne sa drugom vrstom igre, kao npr. sakrivanjem igračke ispod deke i motivisanjem bebe da je sama pronađe.

Napredne aktivnosti vida koje nastaju kod dojenčeta

Učenje hodanju će dovesti koordinacijske aktivnosti na novi nivo, a igranje sa loptom može biti od velike pomoći. Dojenčetove vidne sposobnosti su takođe povezane i sa razumijevanjem i ravnotežom, te kada progovore mogu i da imenuju predmete koje vide.

Oko druge godine života mogu da otkriju i svoje umjetničke sposobnosti, te im dajte što je više i češće moguće čist papir i flomastere. Osim toga, sigurno će uživati i u velikim kockama od plastike ili drveta.

Pregledi oka su važni u ranom djetinjstvu

Davanje najboljih igračaka i igranje pravih igara sa bebama su jako važni faktori za razvoj vida, ali nemojte zaboraviti i na oftalmološke preglede. Bebe i dojenčad ne mogu da nam kažu da li dobro vide ili ne, tako da su očni doktori važniji od svih ostalih.

Zato se savjetuje da prvi oftalmološki pregled bude već sa šest mjeseci života, a sljedeći iza toga oko trećeg rođendana.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content