Kako izgleda oporavak nakon laserske korekcije dioptrije?

KAKO IZGLEDA OPORAVAK NAKON LASERSKE KOREKCIJE DIOPTRIJE?

Iako se o ovoj metodi i danas mnogo piše, a još više govori, laserska korekcija dioptrije i dalje u nekima izaziva sumnje, pa čak i strah. Međutim, mnogo je i onih koji žele da se podvrgnu ovom operativnom zahvatu, ali ne znaju kako da se ponašaju nakon zahvata, odnosno da li će im postoperativni oporavak uzeti mnogo vremena.

Sljedeće činjenice su jedine i najvažnije za postoperativni oporavak nakon laserske korekcije dioptrije:

 

Oporavak traje svega 1 do 2 dana.

Postoperativni tok nakon operacije laserske korekcije dioptrije je sigurno jedan od najkraćih u kompletnoj hirurgiji. Pošto se nakon operacije javlja blagi otok, odnosno edem na oku, važno je da se dan do dva nakon zahvata malo više miruje, odnosno da se izbjegavaju vjetar, dim i prašima. Oči mogu normalno biti otvorene, može se normalno gledati, uz blago ograničavanje gledanja u ekrane.

 

Izbjegavati podizanje teških tereta mjesec dana.

Zbog brzog i lakšeg oporavka, kao i kod postojanja bilo koje druge rane na tijelu, poslije laseske korekcije dioptrije savjetuje se da se izbjegava podizanje teških tereta mjesec dana. Time se omogućava oku ne samo da se brže oporavi, nego da i rez na oku nastao operacijom bolje zaraste.

 

Izbjegavati kupanje u javnih bazenima bez naočala za vodu.

Bez obzira što je higijena naših javnih bazena mnogo bolja nego što je nekada bila, i dalje je jedan od najvećih izvora mikroorganizama i dalje bazenska voda. Stoga se svima koji su radili lasersku korekciju dioptrije savjetuje da se dva mjeseca nakon zahvata ne kupaju u javnim bazenima bez naočala za vodu. Time se sprečava nastanak težih upala oka koje mogu uticati i na kvalitet vida.

 

Ne savjetuje se jako trljanje oka.

Iako rez na oku kod LASIK metode zarasta već dan do dva nakon operacije, uvijek se savjetuje da se oko ne trlja jako. Razlog je teoretska mogućnost da se „poklopac“ na rožnjači napravljen operacijom pomjeri sa svog anatomskog mjesta, te da izazove smanjenje kvaliteta vida.

 

Savjetuje se izbjegavanje kontaktnih sportova.

Nadovezujući se na gore navedeno, „poklopac“ na rožnjači oka može da bude pomjeren i kod čestih udaraca u oko ili regiju oko oka, odnosno kod kontaktnih sportova. Stoga je jako važno izbjegavati kontaktne sportove tri do šest mjeseci nakon operacije.

 

Laserska korekcija dioptrije je i danas jako popularna i predstavlja metodu izbora kod korekcije dioptrije na daljinu. Sigurna je i za vid, i za oko, a kao što ste mogli pročitati, i oporavak je kraći i jednostavniji nego što se misli.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content