Kako da održavate dioptrijska stakla i kontaktna sočiva

Korektivna sočiva su zapravo male stvari koje umnogome mogu poboljšati kvalitet života.

Većina ljudi koji nose naočale ili kontaktna sočiva mogu da se sjete kako je to izgledalo kada su prvi put mogli da vide vlasi trave ili lišće na drveću nakon što su ih stavili na oči.

Važno je da se na adekvatan način brinete o njima kako biste mogli imati maksimalnu korist dok ih nosite.

Savjeti za održavanje naočala

Čak i sa zaštitnim slojem, dioptrijske naočale mogu da skupe prašinu i masnoću dok ih nosimo, te zahtijevaju regularno čišćenje i održavanje. Koliko god bilo primamljivo da ih očistite o rub vaše košulje, mnogo bolja opcija je da za to koristite pamučnu maramicu ili sredstva za čišćenje dioptrijskih stakala.

Čak možete napraviti i svoja vlastita sredstva za čišćenje naočala uz pomoć par kapi tečnog sapuna i vode u maloj sprejnoj posudi.

Ako u blizini nemate tkanine za čišćenje stakala, rub pamučne majice nekada može biti i jedina zamjena, ali budite sigurni da nikada ne koristite predmete napravljene od drveta, kao što su salvete. Kako su izrađeni od srži drveta, oni mogu lako da ogrebu staklo.

Takođe izbjegavajte hemijske čistače kao amonijak ili čistače za stakla, jer mogu da otope zaštitni sloj dioptrijskih naočala. I na kraju, kada ne nosite naočale, najbolji način da ih čuvate je da ih stavite u njihovu kutiju. Nemojte zaspati sa njima, jer se tako najlakše oštete.

Održavanje kontaktnih sočiva

Njihovo održavanje je nešto komplikovanije. Kako se nalaze direktno na očima, držati ih čistima je više vezano za higijenu nego za održavanje, ako ne i više. Rukujte sa kontaktnim sočivima samo onda kada ste dobro očistili vlastite ruke, te uzimajte samo svježu otopinu za njihovo čišćenje, jer se ista veoma lako kontaminira.

Nikada nemojte koristiti tekuću vodu za čišćenje kontaktnih sočiva (kao ni pljuvačku), pošto svi izvori tekuće vode prirodno sadrže mikroorganizme koji se jako lako razmnožavaju na oku. Slijedite uputstva na pakovanju o tome koliko često biste trebali mijenjati svoja sočiva i koliko dugo da ih nosite na očima.

Nekada se čini da bi produženo nošenje moglo i da nam uštedi, ali ovo sa sobom nosi i rizik od infekcije oka i nije vrijedno pokušavanja.

Još par riječi o prevenciji infekcija oka

Osoba koja nosi kontaktna sočiva bi trebala da bude temeljna oko minimalizovanja rizika od nastanka infekcija oka. To znači da ne treba da češe svoje oči (što može da ošteti samo staklo ili unese mikroorganizme u oko), češće da trepće, unosi dovoljnu količinu tečnosti, te koristi kapi za oči kada je potrebno veće ovlaživanje oka. I ponovo, slijedite instrukcije o tome koliko dugo je sigurno nositi kontaktna sočiva i kada ih treba mijenjati!

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content