Kako aktivan stil života pomaže zdravlju očiju?

Biti aktivan sjajan je način ne samo za kompletno zdravlje organizma, nego i za zdravlje oka!

Pravilna ishrana, dovoljno sna, te redovna fizička aktivnost su načini da uvijek budemo u formi, osjećamo se bolje i budemo jači.

Možemo da umanjimo i rizik od nastanka hroničnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak i problemi sa srcem, ali neki od manje poznatih dobrobiti zdravog načina života su oni koji mogu da utiču i na zdravlje vida.

Mnogo sjedenja povećava rizik i za nastanak očnih oboljenja

Prije svega, pogledajmo šta sve može da se desi sa našim očima ako nismo dovoljno aktivni. Zapravo ovakvo stanje lako može prouzrokovati više problema koji dovode do oštećenja vida u starosti.

Ovi hronični problemi, a posebno dijabetes tipa 2, stvaraju veliki rizik od nastanka katarakte, dijabetičke retinopatije, dijabetičkog makularnog edema i glaukoma.

Osim toga, bez pravih nutritijenata iz zdrave hrane, kao i bez dovoljno sna, naše oči (zajedno sa imunim sistemom) neće imati dovoljno snage za odbranu od potencijalnih infekcija.

Kako umanjiti rizik od nastanka očnih bolesti

Ostati aktivan odličan je način za poboljšanje zdravlja naših očiju, te za smanjenje rizika od nastanka stanja opasnih po vid. Biti aktivan znači vježbati tri puta sedmično, te na taj način smanjiti rizik od nastanka senilne degeneracije makule za 75%, a rizik od nastanka glaukoma za 25%. Osim toga, važno je konzumirati velike količine povrća (ne samo mrkve).

 Koji je najbolji plan vježbi za dobar vid?

Nebrojeno je mnogo mijesta na internetu na kojima se mogu naći informacije o zdravlju vida i fizičkoj aktivnosti, ali najvažniji savjet koji se može dati jeste da je najbolja vježba ona koju uradite sami. Nemojte brinuti oko toga da li ili ne imate najbolje i najčešće rutine; prije svega, najvažnija je redovna fizička aktivnost. Koje su to vježbe koje možete uraditi?

Za većinu ljudi, to su vježbe u teretani. Drugi pak preferiraru plivanje, trčanje, ili brzo hodanje. Postoji i opcija učlanjivanju u sportske klubove i organizacije vezane za borilačke vještine, ili za ples. Tu je i mogućnost joge, pilatesa, ili planinarenja. Postoji za svakoga po nešto.

Koju god aktivnost da odaberete, nju ćete najvjerovatnije najduže i raditi. Isto važi i za zdravu ishranu. Odaberite samo zdravu hranu i uživajte u jelu!

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content