Izjednačavanje visine i viška kože na oba gornja kapka Kako napraviti jednakost?

Kako je ljudsko tijelo asimetrično, u svim estetskim operacijama, uz poboljšanje estetskog izgleda dijela tijela koje se operiše, pokušava se postići i maksimalna simetrija.

Simetrija gornjih kapaka je možda i najvažnija simetrija na našem licu, posebno zbog toga što oči, pa samim ti i kapke, ne možete tako lako sakriti.

Hirurško izjednačavanje kapaka

Za vrijeme blefaroplastike gornjih kapaka, u toku predoperativne pripreme, procjenjuje se da li na jednom od kapaka postoji veći višak kože u odnosu na drugi. I često postoji, opet zbog asimetrije našeg tijela.

Izjednačavanje visine kapaka počinje sa obilježavanjem „baze“ reza, odnosno obilježavanjem visine reza u odnosnu na rub gornjeg kapka. Anatomski, žene imaju nešto višu „krestu“ gornjeg kapka, i ona je najčešće 8-9 mm od ruba. Kod muškaraca je nešto niža, te iznosi 6-8 mm.

Ključno je da baza reza bude na istom mjestu na oba gornja kapka. Nakon toga se obilježava višak kože koji će se ukloniti, a isti na jednom kapku može da bude nešto malo veći ili malo manji u odnosu na drugi.

photo 1583193510566 c5eb5403b88b
Foto: unsplash

Važnost izjednačavanja kapaka

Jedan od najčešćih razloga postoperativnog nezadovoljstva pacijenata je osjećaj da je jedan kapak „podignutiji“ od drugom, odnosno da je drugi spušteniji. Zato je od presudne važnosti da se predoperativno na adekvatan način odredi tačna visina baze reza, te višak kože koji će se uklanjati.

Detaljne predoperativne konsultacije i iskustvo hirurga su od presudne važnosti za uspješnost operativnog zahvata. Zato uvijek pitajte i dobro se informišite prije definitivne odluke o blefaroplastici.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content