Intraokularno sočivo za potpunu korekciju dioptrije na blizinu

Staračka dioptrija je najčešći problem vida kod osoba srednje i starije životne dobi. Ove dioptrije se odnose na gubitak vidne oštrine na blizinu poslije 45. godine života, a sa starenjem ista se povećava i zadaje sve više problema u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

Iako se najčešće za staračku dioptriju propisuju naočale, danas postoji i hirurška opcija za rješavanje ovog problema, a to je multifokalno intraokularno sočivo.

Šta je intraokularno sočivo?

Intraokularno sočivo je implantat koji se ugrađuje u oko na mjesto na kojem se prethodno nalazilo prirodno očno sočivo. U zavisnosti od njegove vrste, ono može korigovati samo dioptriju na daljinu, ili i dioptriiju na daljinu i onu na blizinu. Hirurška procedura je jednostavna, bezbolna, a oporavak vida se može očekivati kroz svega nekoliko dana.

Prednosti intraokularnog sočiva

Postoje brojne prednosti implantacije intraokularnih sočiva, posebno multifokalnih za korekciju staračke dioptrije. Jedna od glavnih je potpuna nezavisnost od naočala za daljinu i blizinu za preko 90% svakodnevnih životnih aktivnosti. Osim toga, ova sočiva ne mogu da se zamute kao što to mogu prirodna, odnosno na njima ne može da se javi katarakta, tako da se pacijenti jednim operativnim zahvatom rješavaju dva problema-dioptrije i nastanka katarakte.

Mane intraokularnog sočiva

Koliko god tehnologija napredovana, ni najmodernija intraokularna sočiva ne mogu zamijeniti naše prirodno očno sočivo iz vremena kada smo bili mladi i imali kristalno jasan vid i na daljinu, i na blizinu. Neki modeli multifokalnih sočiva mogu dati nus efekte haloa i glera, odnosno rasipanja svjetla u toku noći i blagog umanjenja kontrasta boja. Danas postoje i noviji modeli, tzv. EDOF sočiva (Extended Debt of Focus), koja umnogome smanjuju ove nus efekte. Najvažnije je istaknuti da sočivo ne može da ošteti vid ili oko, niti ga naše tijelo može odbaciti.

Kako multifokalno intraokularno sočivo zapravo radi?

Multifokalno intraokularno sočivo se implantira u oko, na mjesto na kojem je prethodno bilo prirodno očno sočivo. Prirodnim širenjem i skupljanjem zjenice kada se gledaju predmeti na daljinu i blizinu, u zjenici se otvara tačno određena fokusna tačka na sočivu kojom se koriguje dioptrija za sliku koju oko prima.

Kojim osobama je namijenjeno multifokalno intraokularno?

Ovaj implantat je prvenstveno namijenjen osobama koje su razvile staračku dioptriju (dioptrija za čitanje), ili onima koji imaju veliko oštećenje akomodacije oka zbog visoke dioptrije za daljinu, te zbog toga nisu kandidati za lasersku korekciju dioptrije.

Koliko traje operacija ugradnje intraokularih sočiva?

Operacija kod većine pacijenata ne traje duže od 10 minuta po oku. Kod nekih se, zbog lakšeg navikavanja na vid poslije operacije, u istom aktu implantiraju sočiva na oba oka, te je zahvat u tom slučaju oko 20-30 minuta.

Kako izgleda postoperativni oporavak?

Nakon operacije pacijent odmah napušta bolnicu. Savjetuje se mirovanje na sam dan nakon zahvata i što više odmora (spavanja). Prva kontrola se obavlja dan nakon operacije, gdje se određuje vidna oštrina, radi pregled oka, te se daju dalje preporuke oko oporavka. Oporavak obično nije duži od 5 dana, a za to vrijeme se daje savjet za izbjegavanje težih fizičkih aktivnosti i ukapavanje kapi koje su propisane.

Kako da se pripremite za operaciju?

Prije nego što se odlučite za operaciju, važno je da se potpuno pripremite. Prvo, treba da se urade detaljni pregledi oka, te obavi razgovor za hirurgom u kojem se dobijaju odgovori na sva pitanja i do detalja objašnjava proces same operacije, te šta se može očekivati nakon nje. Dobra informisanost je izuzetno važna sjajne postoperativne rezultate.

Ne morate se pomiriti sa slabljenjem vida na blizinu. Multifokalna intraokularna sočiva nude rješenje koje vam omogućuje da zadržite aktivan i ispunjen život, bez obzira na vaše godine. Ako tražite rješenje za svoju staračku dioptriju, preporučujem pregled oftalmologa i preporuku za najbolju opciju ovih sočiva za vaše oči.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content