Fizička aktivnost i vid

Da li ćemo sa mnogo mrkve i nošenjem sunčanih naočala zaštititi naš vid?

Iako mrkva u sebi sadrži dosta hranljivih sastojaka koji pozitivno utiču na naš vid, te iako se uvijek preporučuje nošenje sunčanih naočala u vanjskoj sredini i na jakom suncu, jedan od načina kako da oči ostanu zdrave jeste fizička aktivnost.

Odnos zdravlja vida i uobičajenog načina života

Stil života koji ne uključuje mnogo fizičke aktivnosti može da izazove mnogo veći rizik od gubitka vida sa godinama. Razlog je u činjenici da su mnogi problemi vida izazvani hroničnim zdravstvenim problemima, kao što su problemi sa srcem, visokim krvnim pritiskom i dijabetesom tipa 2.

Dijabetes je posebno važan kao jedan od najvećih faktora rizika za nastanak makularnog edema, retinopatije, glaukoma i katarakte.

photo 1522786125371 608e9e389b42
Foto: unsplash

 

Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost umanjuju faktore rizika

Kada se zdravo hranimo i redovno vježbamo, ne samo da se bolje osjećamo-mi takođe sprečavamo nastanak mnogih bolesti. Fizička aktivnost u vidu različitih treninga tri puta sedmično može da smanji rizik od nastanka vlažne makularne degeneracije za skoro 70%, a rizik od glaukoma za 25%.

Ne volite teretane? Nema problema!

Ako vam odlazak u teretanu djeluje zastrašujuće, ne brinite. Teretana nema monopol nad fizičkom aktivnošću. Jednostavne šetnje, vježbe u kući, ili članstvo u lokalnom sportskom klubu su takođe odlični načini da se ostane fizički aktivno.

Takođe možete pohađati časove borilačkih vještina, joge, ili pilatesa. Naći ono što volite je jako važno, jer će vam biti mnogo lakše da se dugo bavite time, a kontinuitet je jako važan!

 

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content