Estetska operacija „Cat Eye“ Realnost ili fikcija?

U svijetu estetike lica sve više se traži savršenstvo, kako na polju izgleda, tako i na polju minimalne invazivnosti.

Do sada smo mogli mijenjati boju, pa i izgled svojih zuba, usana, ušiju, ili nosa, ali od sada je moguće promijeniti i oblik naših očiju.

„Cat Eye“ nije ništa drugo nego podizanje spoljašnjeg ruba gornjeg i donjeg kapka, kako bi oči izgledale više ovalno, ili „mačkasto“, nego okruglo, ili „prirodno.“ Mnoge poznate ličnosti su do sada uradile ovaj zahvat i radikalno promijenile izgled svog lica u području očiju. Neki ovu operaciju nazivaju i „Eye Lift“, želeći je uporediti sa „face lift.“

Izvođenje zahvata

Zahvat se izvodi vrlo jednostavno, i u zavisnosti od hirurga i tehnike rada, može da bude urađen tzv. mišićnim nitima ili klasičnim hirurškim zahvatom.

Kod operacije nitima, niti se provlače ispod kože od spoljašnje strane korijena kose u regiji sljepoočnice, kraj ili „kuka“ niti se kači za mišić na rubu donjeg kapka, ili spoljašnji spoj gornjeg i donjeg kapka, i kapci se podižu. Prednost ove tehnike je minimalna invazivnost, a nedostatak je u tome što se čak i kod slabije manipulacije u području spoljašnjeg dijela kapka nit može otkačiti.

Klasičnim hirurškim pristupom pravi se mali rez na spoljašnoj strani gornjeg kapka, ispod kože se provlači šav koji se onda fiksira na spoljašnji dio gornje i donjeg kapka, a kraj šava se zašije za koštano-mišićnu strukturu vanjske strane lica. Rez na koži gornjeg kapka se zatvara sa jednim ili dva pojedinačna šava.

Nedostaci zahvata

Sve je više studija koje pokazuju da „Cat Eye“ može da stvori i probleme kada je u pitanju vid, odnosno oko. Naime, pacijenti kojima je urađena ova estetska procedura sve više imaju suho oko, blage upale konjunktive i rožnjače, pa čak i astigmatizam zbog povećanog zatezanja gornjih i donjih kapaka.

Prije svake estetske procedure, pa tako i ove, potrebno je obaviti detaljne konsultacije kako bi se dobio realan uvid u to šta se operacijom dobija, koje su eventualne komplikacije, da li se i kako one mogu riješiti i da li će uticati trajno na kvalitet života.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content