DA LI STE PRESTARI ZA OPERACIJU KATARAKTE?

U posljednje vrijeme mnogo je onih koji se sa pravom pitaju da li su premladi za pojedine operativne zahvate, posebno estetske. Međutim, sve je više i onih koji se pitaju da li su prestari za neke od njih, naročito za one koji pridonose poboljšanju života i obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Jedna od ovih operacije je i operacija katarakte (sive mrene).

Iako može da se javi u bilo kom životnom dobu, katarakta je zapravo najzastupljenija kod pacijeanta starijih od 55 godina. Upravo tada su i najintenzivnije metaboličke promjene u organizmu koje posljedično dovode do djelimičnog ili potpunog zamućenja inače providnog očnog sočiva. Ovo zamućenje dalje uzrokuje pad vidne oštrine, te mnoge ograničava u obavljanju i ispunjavanju svakodnevnih obaveza i zadataka (pisanje, čitanje, vožnja automobila, itd.).

Pošto su se životne navike u vremenu u kojem živimo radikalno mijenjale u odnosu na raniji period, samim tim je i aktivnost ljudi veća, čak i u poznijem životnom dobu. Nedavno sam imao čast i zadovljstvo da operišem kataraktu pacijentkinji koja je zakoračila u 95. godinu. Poslije operacije, kada se oporavila i kada je vidjela koliko joj je operacija promijenila život i poboljšala vid, upitao sam je zašto se odlučila na nju? “Niko od nas ne zna do kada će živjeti. Pa ako je moja sudbina da sutra okončam svoj život, onda želim da danas jasno vidim sve ono što ostavljam iza sebe.“-odgovorila mi je. Moram priznati da sam ostao bez teksta.

Stoga, nikada niste prestari, niti premladi za operaciju katarakte. Dok god je dijagnostikovana i dok god vam smanjuje vidnu oštrinu i ograničava vas, operacija je jedini lijek za bolji vid.

 

Evo još nekoliko interesantnih činjenica kada je u pitanju katarakta.

 

Operacije katarakte su ambulanti operativni zahvati.

Nekada se za operaciju katarkte moralo ostati u bolnici i do 14 dana, jer su operacije bile komplikovanije, postoperativni tok duži, a oko bilo izloženo većem broju mogućih komplikacija. Danas se operacija katarakte uradi za 10 minuta u topikalnoj anesteziji (anestezija kapima), a pacijent odmah poslije operacije može da napusti bolnicu.

Operacija katarakte je bezbolna.

Zaista, iako se radi u anesteziji kapima, operacije katarakte su apsolutno bezbolne. Jedino što pacijenti mogu da osjete za vrijeme operacije jeste blagi pritisak prilikom odstranjenja katarakte, ili ugradnje vještačkog sočiva.

Intraokularna sočiva su neophodna.

Bez ugradnje intraokularnih sočiva, pacijent poslije operacije ipak ne bi vidio, odnosno ne bi dobio željenu vidnu oštrinu. Stoga je važno da se prilikom predoperativnog pregleda svi pacijenti konsultuju sa svojim ljekarom oko izbora najboljeg sočiva za njihovo oko.

Operacijom katarakte može da se koriguje i dioptrija.

Upravo nam intraokularna sočiva daju ovu mogućnost. Prilikom izračuna jačine sočiva koje se implantira u oko i odabira njegove vrste, može se odabrati implantat koji će ujedno korigovati i dioptriju, bilo samo za daljinu (monofokalna sočiva), ili i za daljinu i blizinu (multifokalna sočiva).

Jednom uklonjena katarakta ne može više da se vrati.

Intraokularno sočivo, implantat koji se ugrađuje u oko za vrijeme operacije katarakte, ne može da se zamuti kao prirodno očno sočivo, te se na njemu ne može javiti katarakta. Istina, može doći do zamućenja kapsule na kojoj ono stoji, ali se to zamućenje lako rješava tzv. YAG laser kapsulotomijom.

Sve što može poboljšati kvalitet vašeg života nije skupo, niti je za to kasno. I kao što reče moja pacijentkinja od 94 godine, ako je ovo i zadnji dan moga života, hoću danas jasno da vidim šta ostavljam iza sebe. Budite hrabri, budite zdravi, ulažite u svoje zdravlje, jer vam je to najbolja životna investicija.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content