Da li je plavo svjetlo štetno za naše oči?

Kolika je uloga plavog svjetla sa ekrana na naše redovne noćne aktivnosti?

Od pojave sprava sa kojima se, držeći ih u rukama, može pristupiti internetu, mnogi od nas su pretraživali razne sadržaje naročito noću, čineći naše oči „zalijepljene“ za blješteće ekrane u nadi da nećemo propustiti nešto jako važno.

Međutim, važno je znati da ekrani emituju mnogo plavog svjetla, koje utiče i na naš unutrašnji sat, ali i na zdravlje naših očiju.

Fizičke karakteristike vidljivog svjetla

Raspon boja koje vidimo je poznat kao vidljivi spektar svjetla, odnosno tanki snop elektromagnetnog spektruma. Crveno svjetlo ima najmanju energiju koju možemo da vidimo, a violetno najveću.

Ispod crvenog svjetla je infracrveno, a iznad violetnog ultravioletno. (Zanimljiva činjenica: razlog zašto nebo i okeani imaju plavu boju je u tome što se plavo svjetlo mnogo lakše rasipa u odnosu na sve ostale boje)

 

Uticaj vještačkog svjetla

U najvećem dijelu ljudske istorije, jedini izvor plavog svijetla na zemlji bilo je Sunce. Naše tijelo takođe reaguje na njega. Osjećamo se mnogo živahnije, mnogo brže, lakše pamtimo i osjećamo se generalno bolje u toku dana.

Kada Sunce zađe, to je signal našem tijelu da je vrijeme za spavanje. Biološki, naš organizam nije navikao na vještačko svjetlo, što može predstavljati problem kada ga ima mnogo oko nas.

Kada prije spavanja koristimo telefone ili računare, podsvjesno šaljemo signal našem organizmu da i dalje nije vrijeme za spavanje. Posljedično, naš mozak usporava lučenje melatonina, važnog neurotransmitera koji nam pomaže da utonemo u san.

Rezultat je taj da mnogo teže zaspivamo, a u kada zaspemo, kvalitet našeg sna više nije isti, što ostavlja negativne posljedice na naše zdravlje.

Jednostavan način da izbjegnemo sve ove poteškoće jeste da ne koristimo naše mobilne telefone, tablete i računare barem sat vremena prije odlaska na spavanje. Ako to ipak i nije moguće, uključite noćni način rada kako biste spriječili pojavu plavog svjetla.

Plavo svjetlo i zdravlje očiju

Kako je plavo svjetlo blizu UV radijacije u elektromagnetnom spektrumu, mnogi oftalmolozi smatraju da i plavo svjetlo može uticati na brži nastanak pojedinih oboljenja oka, kao što je senilna degeneracija makule. Na sreću, ekrani koje svakodnevno koristimo emituju samo mali dio plavog svjetla u poređenju sa Suncem (i ne emituju UV svjetlo).

Mnogo važnija stvar od uticaja plavog svjetla jeste suhoća oka. Nakon sati i sati provedenih pred jakim svjetlom ekrana, naše oči mogu teže da fokusiraju predmete koje gledaju, te se mogu razviti i glavobolje.

Kompjuterske naočale i filteri ekrana mogu pomoći da se računari mnogo lakše koriste, ali odličan trik je i 20-20-20 pravilo. Svakih 20 minuta, 20 sekundi odmorite oči fokusiranjem na predmet koji je 20 stopa (6 metara) udaljen od vas.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content