Blefaroplastika – “podmlađivanje” kapaka

Blefaroplastika ili “eyelid lift” je operativni zahvat koji se izvodi sa ciljem korekcije “teških” gornjih kapaka (dermatochalasis), a indikacije za operaciju mogu biti funkcionalne i estetske.

Funkcionalni problemi koje stvara višak kože na gornjim kapcima su zapravo nabori koji vise niz rub gornjeg kapka i često zaklanjaju gornji dio vidnog polja. Kako bi kompenzovao nedostatak istog, pacijent napreže čeone mišiće, te time uzrokuje pojavu hroničnih glavobolja. Osim toga, kod pacijenata sa dermatohalazom prisutan je i povišen položaj brade, te se mogu pojaviti i bolovi u predjelu vratu. Izuzetno “teški” gornji kapci mogu prouzrokovati i abnormalan položaj ruba gornjeg kapka, što može posljedično dovesti i do poremećaja u oticanju suza, odnosno do pojačanog suzenja oka. Druge, dosta manje komplikacije su vezane prvenstveno za probleme pri nanošenju šminke kod žena.

Kod nekih pacijenata, zbog slabosti orbitalnog septuma, odnosno pregrade koja odjeljuje kapak od orbite, može se vidjeti i prolabiranje masnog tkiva koje se prirodno nalazi iza oka, te se pacijenti osim na višak kože žale i na osjećaj stalne otečenosti gornjih kapaka. Isti simptomi konstantnog otoka kapaka mogu se javiti i na donjim kapcima.

Šta podrazumijeva operativni zahvat?

Blefaropastika gornjih kapaka se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji i predstavlja jednodnevni hirurški zahvat. Operacija obično traje oko 30 minuta, a za vrijeme iste tačno se označi višak kože koji će se odstraniti, pod kožu se aplicira lokalni anestetik, višak kože se odstrani a rana sašije resoprtivnim koncem. Ožiljak ne ostaje na kapku, niti je rez kojim je višak kože odstranjen primjetan, jer se operacija izvodi prirodnim anatomskim linijama na samom kapku, a konac kojim se rana zašije se otopi na koži.

Postoperativno, 7-10 dana normalno su primjetni otok i podlivi na koži. Intraoperativne ili postoperativne komplikacije su izuzetno rijetke, praktično i neprimjetne.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content