Alergije i oko

Proljeće je za mnoge naljepše doba godine. Ali, za neke ovo vrijeme može da bude posebno teško, upravo zbog buđenja sezonskih alergija.

Zašto baš proljeće mnogima od nas daje osjećaj žuljanja, crvenila i otoka u očima? Kako može biti sigurni da su baš alergije u pitanju, a ne nešto drugo? Šta možemo da uradimo kako bismo se osjećali dobro i uživali u proljeću?

Krivci za sezonske alergije

Alergije mogu da budu izazvane mnoštvom različitih faktora, od dlake domaćih životinja, prašine i grinja, tako da ne moraju specifično nastajati samo u određeno doba godine. Međutim, često se pogoršavaju upravo u proljeće ili jesen, i to zbog povećanog prisustva polena u vazduhu. Neke biljke, kao što je trava, oslobađaju više polena u proljeće, dok druge, kao što je ambrozija, oslobađaju svoj polen u jesen.

Tokom ova dva perioda, vazduh je preplavljen ovim sitnim partikulama koje udišemo ili ih imamo na našim očima. Kada se to desi, osobama sa prereaktivnim imunim sistemom na polen se javlja kašalj, kihanje, žuljanje i crvenilo u očima.

Odgovor oka na alergije

Obično se alergija na očima očituje kao osjećaj crvenila sa bistrim sekretom, žuljanja i peckanja. Kapci mogu često biti otečeni, a osobe sa kontaktnim sočivima moraju prekinuti njihovo nošenje jer je osjećaj nelagode često i nepodnošljiv. Ako se bez detaljnog pregleda oka samoinicijativno uzima terapija, najčešće u vidu dekongestiva, situacija može i da se pogorša, jer ovi lijekovi još više isušuju površinu oka i dovode do novih komplikacija.

Savjeti za ublažavanje simptoma alergije

Izuzetno je važna dobra hidratacija površine oka za vrijeme alergijskog perioda. Stoga se savjetuje da se koriste kapi u vidu vještačkih suza kako bi se smanjila iritabilnost u oku (posebno onda kada se uzimaju dekongestivi koji mogu da isuše površinu oka). Takođe je dobra ideja da se umjesto kontaktnih sočiva privremeno koriste dioptrijske naočale, jer sočiva mogu da „zarobe“ alergen na rožnjači oka i na taj način pogoršaju simptome. I bez obzira koliko svrbe, nikada nemojte češati oči!

pexels photo 1070967
Foto: pexels

Prevencija alergije

Iako je nemoguće u potpunosti spriječiti širenje polena u vazduhu, postoje načini kako se koncentracija istog može smanjiti. Prozori bi što je moguće duže trebali biti zatvoreni, a ne bi se trebali koristiti niti kućni ventilatori. Takođe se savjetuje da se ostane u zatvorenom prostoru tokom vjetrovitih dana, ali i da se nosi anti alergijska maska tokom boravka u prirodi. Čak i nošenje dioptrijskih ili sunčanih naočala može predstavljati jedan vid zaštite.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content