Dvanaest najčešćih pitanja o očima

Zašto ogrebotina na oku toliko boli?

Rožnjača oka je protkana nervnim ćelijama koje su prenosioci bola, koje nam govore da brzo uklonimo strano tijelo prije nego što dođe do nekog oštećenja.

Zašto se stvaraju krmelji?

Okorjela, pješčana tvorevina koja se nakuplja u uglovima naših očiju kada spavamo, sastoji se od različitih materijala, uključujući odumrle ćelije, sluz i ostatke (bakterije, male količine ulja iz očnih kapaka i prašine). Tokom dana, ove materije odnose očni kapci; noću, ostacima je omogućeno da se akumuliraju.

Šta znači imati vid 20/20?

20/20 vid odnosi se na oštrinu vida na 20 stopa od objekta. Imati 20/60 vid znači da osoba mora na udaljenosti od 20 stopa od objekta da vidi ono što osoba sa normalnim vidom vidi na udaljenosti od 60 stopa.

Zašto očni kapci “zaigraju”?

Blago grčenje očnog kapka je uobičajena pojava. Iako su ove nekontrolisane kontrakcije mišića nekada iritirajuće, one su skoro uvijek privremene i potpuno bezopasne. Kada naše oko zaigra, to nije vidljivo nekom drugom. Čini se da su ovome glavni uzroci nedostatak sna, previše kofeina i/ili povećan stres, kao i manjak kalcijuma u organizmu.

Koja je razlika između oftalmologa, optometriste i optičara?

Oftalmolog ima doktorsku diplomu i dozvolu za bavljenje medicinom, obavlja operaciju oka, liječenje svih bolesti oka i propisuje odgovarajuće naočale i kontaktna sočiva. Optometrista ima diplomu iz optometrije i kvalifikovan je da utvrdi potrebu za naočalama i kontaktnim sočivima, propisuje optičku korekciju i snimanje za neka stanja oka. Optičar obično kombinuje srednju školu i praksu na poslu i može da izda ili odbije izdavanje naočala ili kontaktnih sočiva na osnovu recepta koji izdaje licencirani oftalmolog ili optometrista.

Može li se raditi transplantacija očiju?

Trenutno ne postoji način da se presadi cijelo oko, ali se dugi niz godina uspješno presađuje rožnjača.

Da li je bezbijedno da se čiste kontaktna sočiva sa domaćim rastvorom?

Upotreba komercijalnih slanih rastvora je najsigurniji način za čišćenje sočiva. Neke studije su pokazale da domaći rastvori mogu dovesti do infekcije rožnjače.

Može li sjedenje blizu televizora oštetiti vid?

Ne, ne postoji naučni dokaz da televizori emituju zrake koji su štetni za oči.

Da li djeca nasljeđuju potrebu za nošenjem naočala od svojih roditelja?

Vjerovatno. Ako oba biološka roditelja nose naočale, vjerovatno je da će i djeci biti potrebne.

Da li se kratkovidost, dalekovidost ili astigmatizam mogu spriječiti?

Ne. Ove uobičajene nepravilnosti u fokusiranju su rezultat “greške” u mehanizmu očiju koje je najvjerovatnije nasljedno. Međutim, u slučaju kratkovidosti, postoje dokazi da prevelika približenost objektu može pogoršati postojeće stanje.

Koliko su sigurne LASIK operacije i operacije katarakte?

Sve operacije – čak i LASIK – nose određeni stepen rizika, ali većina ljudi koja se podvrgava LASIK operaciji nema ozbiljnije neželjene efekte. Najčešći rizici LASIK operacije su sindrom suvog oka, eventualna potreba za nošenjem naočala ili kontaktnih sočiva poslije operacije, vizuelni simptomi (uključujući odsjaj, zračenje ili dupli vid). Potrebno je obaviti razgovor sa svojim ljekarom o rizicima i prednostima LASIK operacije da se utvrdi da li je to pravi izbor. Operacija katarakte takođe nosi rizik, ali to je jedan od najsigurnijih i najčešće izvođenih hirurških procedura.

Koliko dugo je crveno oko (konjuktivitis) zarazno?

Crveno oko (konjuktivitis) generalno ostaje zarazno dok pacijentove oči suze i dok su „krvave“. Znaci i simptomi crvenog oka obično se poboljšavaju u roku od tri do sedam dana. Ako je stanje izazvano bakterijskom infekcijom, može biti neophodno liječenje antibiotskim kapima. Dobra higijena, uključujući pranje ruku nakon dodirivanja očiju, važno je da se minimizira širenje bolesti.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content