Povrede oka

Uobičajena je pojava da čestica prašine upadne u oko, da sapunica dospije u oko ili da se slučajno udari u oko. Za ove vrste manjih povreda, kućno liječenje je sve što je potrebno.

Neki sportovi i rekreativne aktivnosti povećavaju rizik od povreda oka:

  • Veoma visoko rizični sportovi u koje spadaju boks, rvanje i borilačke vještine.
  • Visoko rizični sportovi u koje spadaju fudbal, bejzbol, tenis, mačevanje i skvoš.
  • Sportovi manjeg rizika u koje spadaju plivanje i gimnastika (bez tjelesnog kontakta ili upotrebe lopte, palice i reketa).

Direktni udarci u oko mogu oštetiti kožu i ostala tkiva oko oka, očnu jabučicu i kosti očne duplje. Udarci u oko često izazivaju modrice oko oka („plavo oko”) i posjekotine očnih kapaka. Ako je do udarca u oko ili povrede kapka došlo prilikom nezgode, trebalo bi provjeriti povrede same očne jabučice, kao i ostale povrede, posebno lica i glave.

Opekotine oka mogu biti izazvane hemikalijama, isparenjima, toplim vazduhom ili parom, sunčevom svjetlošću, električnim viklerima i sušačima za kosu, kao i opremom za zavarivanje.

Plamenovi i vatreni požari iz peći ili eksplozija takođe mogu da izazovu opekotine lica i očiju.

Hemijske opekotine mogu nastati ako čvrste, tečne ili gasovite hemikalije dospiju u oko.

Mnoge supstance neće izazvati oštećenje ako se iz oka isperu brzo. Kiseline (kao što su izbjeljivači ili kiselina iz baterija), te alkalne supstance (sredstva za čišćenje rerne, odnosno đubriva) mogu oštetiti oko. Može da prođe i 24 časa nakon opekotine da bi se ustanovila ozbiljnost povrede oka. Hemijska isparenja i štetni gasovi mogu takođe iritirati oko.

Iznenadne opekotine na rožnjači mogu se javiti iz izvora zračenja poput sunca ili svijetla.

Jako sunce (naročito ako se sunčeva svjetlost reflektuje od snijega ili vode) može da nanese opekotinu vašim očima ukoliko se ne nose naočare koje filtriraju UV zračenja. Oči koje nisu zaštićene maskom mogu da izgore usljed izloženosti svjetlosti visokog inteziteta opreme za varenje. Oči takođe mogu biti povrijeđene od strane nekih drugih izvora jakog svjetla, kao što su solarijumi ili kvarcne lampe.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content