Koja kontaktna sočiva su najbolja za vas?

Postoji mnogo stvari koje se moraju uzeti u obzir kada je u pitanju odabir novih dioptrijskih naočala, ali da li je isti slučaj i sa kontaktnim sočivima?

U ovo slučaju ne postoji prevelika mogućnost izbora, jer se ne mora razmišljati o obliku, veličini i boji okvira, ali ipak postoji nekoliko vrsta kontaktnih sočiva između kojih se može birati.

Dnevna ili mjesečna?

Da li više preferirate da nosite ista kontaktna sočiva svaki dan, ili možda da ih bacite svaki put kada ih skinete sa oka? Postoje i prednosti i mane kod oba tipa. Dnevna kontaktna sočiva smanjuju mogućnost nastanka upale oka jer se direktno iz sterilnog pakovanja stavljaju na oko.

Osim toga, mnogo su praktičnija po pitanju održavanja i čišćenja, kojeg ustvari i nema. Međutim, ova sočiva su često i skuplja.

Ako vam ne predstavlja preveliku obavezu svakodnevno čišćenje kontaktnih sočiva i želite da potrošite manje novca na ista, mjesečna bi bila bolja opcija za vas. Takođe, ako želite da se nađete negdje u sredini između ove dvije opcije, onda su sedmična sočiva pravo rješenje.

Bez obzira za koja se odlučite, savjet je da pažljivo pratite uputstva za upotrebu, odnosno nemojte ih nositi duže nego što je propisano.

 Dnevna ili sočiva sa produženim vremenom nošenja

Osim vremena trajanja (dnevno ili mjesečno), postoje i razlike u tome koliko se pojedina sočiva mogu nositi. Sačuvaćete zdravlje svojih očiju sa kontaktnim sočivima ako se strogo pridržavate uputstva o dužini trajanja njihovog nošenja. Na primjer, nemojte nositi dnevna sočiva kao da su sedmična ili mjesečna.

Razlog sa ovo upozorenje leži u činjenici da što duže nosimo kontaktna sočiva na oku povećava se i šansa za nakupljanje i razvoj bakterija na njima, a samim tim i za nastanak upale oka. Ako vam se često dešava da zaboravite skinuti kontaktna sočiva prije spavanja, onda su bolji izbor za vas ona sa produženim vremenom nošenja.

 Materijal: meka ili tvrda

Dvije najčešće vrste materijala od kojih se izrađuju moderna kontaktna sočiva su silikonski hidrogel (meka) ili plastika (tvrda). Obe vrste materijala propuštaju dovoljnu količinu kiseonika kako bi oko moglo normalno da funkcioniše.

Meka kontaktna sočiva bolje prijanjaju uz oko i manja je šansa za njihovo pomjeranje, ali ipak ne mogu da koriguju baš sve dioptrije koje mogu tvrda.

Sa druge strane, tvrda kontaktna sočiva se mnogo lakše stavljaju na oko, duže traju i lakše se održavaju.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content