Zdravlje vida kod muškaraca

Muškarci i žene ne razlikuju se po samo nama svima znanim razlozima. Njihove oči su takođe različite!

Kod žena se neke bolesti oka mnogo lakše javljaju nego kod muškaraca, ali i muškarci imaju svoje specifičnosti kada je u pitanju vid. Osim toga, muškarci i žene ne procesuiraju na isti način vizuelne informacije.

Kako muškarci procesuiraju vizuelne informacije

U prosjeku, muškarci mnogo bolje uočavaju detalje i nagle pokrete u odnosu na žene, ali nisu toliko dobri u razlikovanju pojedinih boja. Jedan od razloga zašto odnosi se i na naše pretke, odnosno na naviku svakodnevnog lova.

Muškarci su bili lovci, a žene baštovanke, što znači da se vid kod muškaraca razvijao i smijeru lakšeg uočavanja plijena, dok su žene bolje razvije osjećaj za razlikovanje boja, i to putem biljaka koje su sadile i brale.

Faktor boljeg raspoznavanja boja kod žena ide i korak dalje: muškarci imaju šesnaest puta veću šansu za razvoj sljepila za boje od žena! To znači da kada vidite muškarca i ženu koji se raspravljaju oko nijansi boja na slici, to sigurno znači da ne vide sve boje jednako.

Kako hormoni utiču na vid

Od puberteta, promjene u nivou hormona mogu da imaju uticaj i na rast i razvoj oka. Tinejdžeri ponekad imaju privremenu kratkovidnost tokom faze naglog rasta, jer se, kao i ostatak njihovog tijela, i oči izdužuju, te kratkovidnost nekada ostaje i trajna. Bilo kako bilo, naočale ili kontaktna sočiva su lak način rješavanja ovog problema.

Muškarci i povrede oka

Još jedan od razloga zašto je vid kod muškaraca i žena drugačiji jeste i veća učestalost povreda oka kod muškaraca u odnosu na žene. Povećanje rizika za nastanak povreda jeste i činjenica da muškarci rijetko žele da nose zaštitne naočale kod fizičkih aktivnosti u odnosu na žene. Treba znati da je 90% povreda oka moguće spriječiti sa adekvatnom zaštitom.

Održavanje zdravlja očiju

Mnogo je toga što možemo uraditi kako bismo sačuvali zdravlje naših očiju. Zdrava ishrana je dobra za naše oči, kao i pravilna i adekvatna fizička aktivnost. Odlična hrana za zdravlje očiju uključuje losos, tunu, jaja, špinat, kelj, orašaste plodove, kao i citrusno voće. Ona je bogata vitaminima A i C, ali i omega-3 masnim kiselinama.

Za muškarce koji mnogo vremena provode pred ekranima računara, važno je da svojim očima daju mogućnost za dovoljno odmora kako ne bi razvili sindrom kompjuterskog vida. Jednostavno se prati pravilo 20-20-20, i to da se 20 sekundi gleda u predmet koji je udaljen 20 stopa (6 m) od nas svakih 20 minuta.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content