Zašto su nam potrebne obrve i trepavice?

Prema jednoj od studija objavljenih u Sjedinjenim Američkim Državama, ljudi bi se međusobno jako teško prepoznavali da nemaju obrve!

Iako naše obrve i naše trepavice igraju važnu ulogu u izgledu našeg lica, nisu tu samo zbog ljepote. Osim što nam pomažu u izražavanju naših emocija i da se razlikujemo od ostalih, obrve i trepavice su zapravo prva odbrana oka.

Obrve: za ekspresiju i funkcionalnost

Sve u vezi sa obrvama, od ugla pod kojim dlake rastu do oblika i veličine, su dizajnirane za zaustavljanje kapljica znoja prema oku. Bez obzira na to da li treniramo ili pjevamo na kiši, naše obrve pomažu u kanalisanju tečnosti prema stranama našeg lica.

Ova funkcija bi se trebala imati na umu kada vršimo higijenu obrva. Što ih više skraćujemo i prorjeđujemo, to je manja šansa da nas na adekvatan način zaštite. Ovo je razlog zašto mnogi oftalmolozi savjetuju podržavanje modnog trenda gušćih obrva.

Trepavice: Nisu samo za zavođenje

Naše trepavice su još važnije, jer služe kao barijera protiv vazduhom prenosivih materija kao što su pjesak, prljavština i prašina, te ih sprečavaju da dopru do oka.

photo 1520106533714 46bd04031699

Zahvaljujući upravo našim trepavicama, kada zatvorimo naše oči, nečistoće ne mogu doći do njih.

Slično kao i brkovi kod mačaka, tako i trepavice jako osjetljive. Svaki put kada nam nešto dodirne trepavicu, mi refleksno trepnemo i tako odstranjujemo strana tijela iz oka. Zato je jako teško držati oči otvorene kada se nanosi šminka.

Isto kao što bismo trebali izbjegavati prorjeđivanje obrva, tako bismo i morali spriječiti i njihovo zgušnjavanje. Priroda je svim sisarima, pa i nama ljudima, dala dovoljno guste obrve koje sasvim dobro čuvaju naše oči. Vještačko zadebljavanje ili produžavanje obrva može da učini oči mnogo osjetljivijima na prašinu i suho oko.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content