Zaštita vaših očiju od zračenja ekrana

Svako od nas ko mnogo vremena provodi ispred ekrana (računara, mobilnih telefona, tableta) često osjeća nelagodu u očima uzrokovanu sindromom „kompjuterskog vida.“

Bez obzira da li provodite mnogo vremena pred ekranima iz poslovnih ili nekih drugih razloga, problemi sa vidom neće biti drugačiji. Potrebno je samo dva sata gledanja u ekran u toku jednog dana da bi se imala 90% šansa za razvoj ovog sindroma.

Zato i ne čudi da u moderno doba digitalnih tehnologija preko deset miliona ljudi godišnje posjeti svog oftalmologa.

Simptomi „kompjuterskog vida“

Jako je važno da se prepoznaju simptomi „kompjuterskog vida“, posebno je važno prepoznavanje simptoma koji često mogu biti slični. Svjetlost ekrana često dovodi do:

  • Oči se osječaju vodenasto ili suho
  • Žuljanje i peckanje u očima
  • Zamućen vid ili dupla slika
  • Česte glavobolje i bolovi u vratu, ramenima i leđima
  • Povećana osjetljivost na svjetlo
  • Slaba koncentracija
  • Teško otvaranje očiju

Svi ovi simptomi posljedično dovode do smanjenja produktivnosti (čak i do 20%), što je posebno problematično za osobe koje provode mnogo vremena pred ekranima računara. Dakle, šta je to što možemo uraditi kako bismo zaštitili naše oči od negativnog djelovanja ekrana računara?

Protivmjere za borbu protiv nelagode

Ako mnogo vremena provedenih pred ekranima predstavljaju problem, onda je logično da smanjenje tog vremena može da bude rješenje. Ipak, to često nije moguće. Dobra vijest je da postoje načini i metode kako bismo mogli umanjiti simptome „kompjuterskog vida.“

Postavite svoj radni prostor sa zdravljem očiju na umu

Pod kojim uglom se ekran računara nalazi kada radite na njemu? Da biste osigurali maksimalnu udobnost, pokušajte ga postaviti tako da se nalazi oko jedan metar od vaših očiju i nešto više od nivoa pogleda.

photo 1485217988980 11786ced9454
Foto: unsplash

 

Takođe, postavite dodatni materijal koji koristite za vrijeme rada na računaru tako da vam je lako dostupan, te da ne morate konstantno da okrećete glavu i tražite ga po radnoj površini.

Škiljite li zbog mutnog vida?

Problem često nije kompjuterski ekran; mutnina vida koja nastaje zbog upadnog ugla svjetla u prostoriji ili njegove jačine može da utiče i na vid. Ako možete da izbjegnete ovo zamućenje uz gore navedeni položaj ekrana računara, tim bolje. Ako ne možete, bilo bi dobro da nabavite filter za ekrane računara.

 Poštujte pravilo 20-20-20

Interesantna stvar kod korišćenja ekrana jeste ta da mnogo rjeđe trepćemo kada smo ispred njih nego kada gledamo neke druge predmete ili osobe. Idealan način za nadoknađivanje vremena netreptanja je 20-20-20 pravilo.

Sve što treba je da nakon 20 minuta rada ispred ekrana napravite 20 sekundi pauze odmaknuti 20 stopa (oko 1 metar) od računara. Možete čak postaviti i podsjetnik kako biste lakše usvojili ovu naviku.

Prvo sunčane naočale, a kasnije naočale za računar

Isto kao što možemo zaštititi svoje oči naočalama za sunce, isto to možemo uraditi sa naočalama za kompjuter.

Ipak, svi oni koji koriste računare za poslove koji zahtijevaju detaljan rad, kao što su grafički dizajneri, neće imati mnogo koristi od ovih naočala, jer one mogu da utiču na kontrastnu senzitivnost boja.

Za sve ostale, one su idealno rješenje.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content