Transkonjunktivalna blefaroplastika: Bešavna operacija donjih kapaka

Kao i kod gornjih kapaka, tako se i kod donjih može uraditi operacija blefaroplastike.

Istina, određene razlike postoje, prije svega u činjenici da se kod gornje blefaroplastike odstranjuje višak kože, a kod donje prvenstveno masne „kesice“ ispod oka.

Donedavno se donja blefaroplastika hirurški radila i zbog uklanjanja viška kože, ali se zbog čestih komplikacija, nastanka ožiljka, te napretka tehnologije, sve više odustaje od ove tradicionalne hirurške metode.

Transkonjunktivalna blefaroplastika je riješila mnoge probleme estetske operacije donjih kapaka, a u isto vrijeme omogućila željeni postoperativni efekat.

Način izvođenja

Osnovna razlika ovog zahvata u odnosu na transkutanu blefaroplastiku donjih kapaka je taj što se rez radi na unutrašnjoj strani kapka, to jest na dijelu kapka koji je naslonjen na oko. Kroz taj rez pristupa se masnom tkivu ispod oka koje se uklanja i zahvaljujući čemu područje ispod oka poslije operacije dobija novi, podmlađeni izgled.

Untitled design 39
Foto: Canva

 

Bešavna operacija

Međutim, najveća prednost ove tehnike je ta što se rez ne šije, odnosno rana zarasta sama za 2-3 dana. Bešavnost zahvata omogućava pacijentu i lakši i brži postoperativni oporavak, jer nema žuljanja konca, niti njegovog skidanja.

Najveća prednost je nepostojanje vanjskog reza na koži donjeg kapka, što sprečava nastanak vidljivog ožiljka, ali i eliminiše mogućnost za postoperativnu komplikaciju u vidu ektropijuma, tačnije izvrtanja donjeg kapka prema vani.

Kao i kod gornje blefaroplastike, tako je i kod donje od presudne važnosti da se obave detaljne predoperativne konsultacije i da se pacijent informiše o svim opcijama koje su dostupne.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content