Šta oči imaju sa glavoboljom?

Česte glavobolje mogu ukazivati na nekorivane probleme sa vidom.

Istina je, ako imate česte glavobolje najbolje bi bilo da posjetite svog oftalmologa. Ipak, nisu sve glavobolje vezane za probleme sa vidom, niti sve nekorigovane anomalije oka završavaju sa glavoboljama, ali sigurno je da postoji veza između njih.

Suho oko i glavobolje

Zahvaljujući modernim tehnologijama, često imamo potrebu da provedemo sate u toku jednog dana gledajući u svijetle ekrane, a cijena koju plaćamo ogleda se u suhom oku. Tipični simptomi ovog stanja su zamagljen vid, umorne i nadražene oči, problemi sa fokusiranjem, kao i česte glavobolje.

Suho oko ne mora nastati samo od ekrana računara. Problemi kao što su hipemetropija (dalekovidnost), presbyopia (staračka dalekovidnost), ili astigmatizam imaju tendenciju da stvore veliko opterećenje na oči koje pokušavaju da kompenzuju refrakcionu anomaliju koju imaju. U slučaju astigmatizma, rožnjača je nepravilno zaobljena, što izaziva mnogo škiljenja. Samo škiljenje dosta često može biti uzrok glavobolja.

Sa hipermetropijom i presbiopijom, očno sočivo fokusira predmete nešto iza same retine, a ne tačno na nju, te na taj način bliske predmete čini zamućenima. Što smo stariji, to je naše očno sočivo manje fleksibilno, tako da problemi sa vidom nastaju i kod osoba koje su do tada uvijek imale odličan vid.

Problemi sa vidom mogu se javiti i kod djece

Djeca se nedijagnostikovanim problemima vida su izloženi čestim glavoboljama isto kao i odrasli. Ovo je samo jedan od mnogo razloga zašto svako dijete treba da bude podvrgnuto redovnim oftalmološkim pregledima, i to van školskih dispanzera. Nekada postoje i drugi problemi sa vidom ili okom osim samih refrakcionih anomalija (kao što su kratkovidnost i dalekovidnost) koje mogu izazvati glavobolje, ali djeca ne mogu da sama predvide i opišu simptome koje imaju.

Čuda recepta za naočale

Promjene u našem vidu imaju sposobnost da se postepeno javljaju, što otežava njihovo otkrivanje i liječenje. Nekada su potrebni mjeseci, pa čak i godine dok se zaista ne registruje promjena vida na daljinu ili blizinu. Većina ljudi koji imaju glavobolje vezane za vidnu oštrinu jednostavno moraju da promijene svoj recept za naočale ili kontaktna sočiva, odnosno da dobiju drugu dioptriju!

Kada su glavobolje vezane za stanja opasna po vid

Veza između očiju i glavobolja nije uvijek jednostavna kao što se misli. Jedan od simptoma glaukoma (bolesti koja dovodi do povećanja očnog pritiska i oštećenja očnog živca) je takođe glavobolja, a istu može izazvati i katarakta. One se javljaju zbog nagomilavanja proteina u očnom sočivu, koji posljedično zamagljuju vid.

Stoga su redovni oftalmološki pregledi su izuzetno važni sa rano otkrivanje stanja i oboljenja opasnih po vid.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content