Smanjenje rizika od nastanka makularne degeneracije

Makularna degeneracija (MD) je termin koji se koristi da bi se opisalo nekoliko stanja koja utiču na centralni vid. Makula, koja se nalazi u centru vaše mrežnjače, odgovorna je za centralni vid. Makularna degenracija se javlja kada se ćelije oštete i počnu da funkcionišu manje efikasno, kao posljedica starosti. Ovo uzrokuje gubitak vida u centralnom dijelu vidnog polja. Dok periferni vid ostaje normalan, gubitak centralnog vida može otežati ili onemogućiti aktovnosti kao što su čitanje ili prepoznavanje lica.

Mogući načini da se smanji rizik od makularne degeneracije:

  • Prestanak pušenja
  • Prestanak pušenja može samo da pomogne u smanjenju rizika od makularne degeneracije. Mnoge studije pokazuju da pušači imaju veće šanse da obole i drugih očnih oboljenja.

Živite zdravo

Pridržavanjem zdravoj ishrani i načinu života važno je za cjelokupno zdravlje, kao i za zdravlje očiju.

Hraniti se zdravo

  • Redovno vježbati
  • Održavati zdravu tjelesnu težinu

Čovjekovo tijelo skladno funkcioniše zahvaljujući skladnom sklopu različitih vrsta tkiva i organa, kao što je i mrežnjača, kako bi se omogućio dobar vid. Očuvanje zdravlja može pomoći svakom dijelu organizma, uključujući i makulu.

Uzimati vitamine

Važno je informisati se kod ljekara koji dodaci ishrani mogu biti dobar suplement za zdravlje očiju. Dobijanje svih neophodnih hranljivih materijal iz klasnične hrane može biti otežano, te se savjetuje povremeno uzimanje suplemenata koji su specijalno napravljeni da pomognu očuvanju zdravog vida.

Nositi naočare za sunce

Iako ne postoji nužna veza izmedju izlaganja UV zracima i makularne degeneracije, nošenje naočara za sunce pomaže očuvanju očiju i može da spriječi druge oftalmološke probleme. Održavanje zdravlja očiju je dobra polazna tačka za zdravu mrežnjaču.

Imati redovne oftalmološke preglede

Najbolje što se može uraditi za smanjenje rizika od gubitka vida kod makularne degeneracije je da se redovno posjećuje nadležni oftalmolog. Redovni pregledi mogu da pomognu u otkrivanju različitih oboljenja oka, te da se na vrijeme započne liječenje ako je to potrebno.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content