Redovan san i dobar vid

Svaki put kada ne spavamo redovno, osjećamo to tokom cijelog narednog dana, pa čak i duže.

Studije su pokazale da uskraćivanje sna ima slične efekte na tijelo i um kao i alkohol. Ali šta redovan san znači za vid?

Možda ćete biti iznenađeni, ali dovoljno sna čini čuda kada je u pitanju naš cjelokupni organizam, pa i naš vid. Osim toga, na naš san možemo uticati i na osnovu tog šta naše oči vide prije samog spavanja.

Kako manjak sna utiče na vid

Većina nas dobro je upoznata sa simptomima manjka sna za noć ili dvije: nervoza, razdražljivost i manjak koncentracije. Dugoročno, manjak sna može da oslabi naš imuni sistem, dovede do gojaznosti, povisi krvni pritisak i doprinese gubitku memorije i promjenama u raspoloženju. Ali evo kako manjak sna utiče na naš vid.

Potrebno je najmanje pet sati sna tokom noći da bi se naše oči oporavile i da bi mogle normalno funkcionisati u toku dana. Naravno da njihova funkcija nije samo da budu otvorene, te je činjenica da što je manje sna, to su veće šanse da dobijemo simptome kao što su suho oko, sindrom kompjuterskog vida i žuljanje u očima.

Na sreću, naše oči su ustvari dio rješenja kada je u pitanju dovoljno sna.

Untitled design 88
Foto: Canva

Plavo svjetlo i naš unutrašnji sat

Čak i tehnološki najspretniji među nama ne mogu da utiču na biološki sat naših očiju. Kroz istoriju, naše oči su plavo svjetlo dobijale samo od Sunca, sve dok nismo izmislili svjetla na mobilnim telefonima.

Iako je nemoguće da se riješimo mobilnih telefona, neki uređaji danas imaju noćni režim rada, tako da plavo svjetlo manje smeta očima kada morate da koristite mobilni telefon tik prije spavanja.

mogućnost bi mogla da pomogne svima koji žele da ne naspavaju, a da prethodno završe sve što trebaju na svom novom ljubimcu.

Skinite kontaktna sočiva prije polaska na spavanje

Nošenje kontaktnih sočiva tokom noći neće uticati na vaš san, ali može da ima mnogo uticaja na odmornost vaših očiju. Rožnjača (spoljnji i providni sloj našeg oka) dobija svoj kiseonik iz vazduha.

Tokom noći, kada su naše oči zatvorene satima, kontaktna sočiva blokiraju dopremanje kiseonika do rožnjače nego što je to slučaj u toku dana.

Čak i sa kontaktnim sočivima koja su napravljena za dugotrajno nošenje, mnogo je zdravije da se i ona skinu prije spavanja. Uz omogućavanje očima da bolje dišu, smanjuje se i mogućnost nastanka infekcije oka. Bez obzira na sve, budite sigurni da ne nosite kontaktna sočiva duže nego što je napisano na deklaracijama.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content