Plivanje i zdravlje oka

U ovom tekstu objasnićemo nekoliko činjenica kada je u pitanju plivanje u toku ljeta!

Ništa ne može da pokvari ugođaj predivan ljetnji dan kao povrena ili infekcija oka, tako da je jako važno da budete maksimalno sigurni u to na koji način štitite svoje oči, bilo da plivate u bazenu, vodenim parkovima, ili prirodnim vodama.

Voda sadrži iritante za oči

Da li ste ikada osjetili peckanje u očima nakon gledanja pod vodom? Ako jeste, onda treba da znate da je razlog tome hloramine, materija koja nastaje kada se hlor spoji sa kontaminantima, kao što su ulja, prljavština i urin.

Osjećaj i nije toliko neugodan kao što se čini; hlor je odlično sredstvo za uništavanje opasnih bakterija da bi voda u kojoj se pliva bila sigurna, a sve što hloramin može da uradi jeste da stvori blagu i privremenu iritaciju. Sve ovo može da se desi i onda kada pH bazenske vode nije adekvatno izbalansirana.

Kada je god moguće, nosite naočale za vodu

Najbolji način za zaštitu očiju jeste nošenje zaštitnih naočala. Budite sigurni da odaberete one koje su odgovarajuće veličine, tj. koje prekrivaju cijele oči. Ako želite da imate i notu mode, možete da napravite naočale za vodu sa dioptrijskim staklima kako biste vidjeli sve jasno i ispod vode.

 Ne nosite kontaktna sočiva u vodi

Za one koji bi nosili naočale za vodu sa kontaktnim sočivima na očima, a ne bi htjeli da naprave dioptrijska stakla na istima, ova opcija nosi sa sobom i određene rizike.

Većina mikroorganizama koji žive u vodi ne mogu da prežive hlor, ali neki ipak mogu, a kontaktna sočiva su kao Petrijeva posuda za te male mikroorganizme koji vode vlagu i toplotu u kojoj se najlakše razmnožavaju.

Najopasniji od ovih mikroorganizama je acanthamoeba, koja živi u skoro svim vodama na Zemlji. U većini slučajeva ne moramo da se brinemo o njoj, ali nošenje kontaktnih sočiva za vrijeme plivanja može da im da mnogo lakši pristup površini oka, te dovodi do acanthamoeba keratitisa , stanja koje može ozbiljno da ošteti rožnjaču oka, pa da stvori i trajno sljepilo.

Kontaktna sočiva su problem za sebe kada je u pitanju voda. Ona nisu dizajnirana za vodu, te lako mogu da ispadnu i da ih izgubite. Osim toga, lako mogu da se zadebljaju, te da se jače priljube uz rožnjaču i stvore iritaciju. Zato se preporučuje ostavljanje sočiva kod kuće i oslanjanje na naočale za vodu.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content