Pet razloga zbog kojih ne treba imati strah od laserske korekcije dioptrije

U posljednje vrijeme sve je više onih koji razmišljaju o laserskoj korekciji dioptrije. Naravno, kada se o takvoj proceduri razmišlja, postavlja se i dosta pitanja, a posebno onih koja se tiču rizika koje ista sa sobom nosi.

Proučavajući mnoge studije na temu laserske korekcije dioptrije, naročito metode LASIK; ali i učestvujući u nekima od njih, shvatio sam da su najbolji pokazatelji njene uspješnosti upravo njeni rezultati. Ipak, strah od same operacije i eventulanih rizika, i dalje su najveća prepreka u donošenju odluke o podvrgavanju istoj.

Strah od rizika posmatram i sa strane pacijenta, jer je i moja dioptrija prije nešto više od 6 godina uspješno korigovana metodom LASIK.

Kao i kod svakog drugog operativnog zahvata, tako i kod korekcije dioptrije postoje određeni rizici, a najčešće su to suho oko, blaže površinske upale oka, te nezadovoljstvo ishodom operacije. Ipak, napretkom tehnologije i hirurških vještina smanjile su se mogućnosti za nastanak neželjenih efekata operacije, ali se i umanjio strah od mogućih nus – efekata.

Postoji 5 razloga koji mogu da utiču na smanjenje straha od laserske korekcije dioptrije.

  1. Brz oporavak

Postoperativni period kod laserske korekcije dioptrije metodom LASIK danas je sveden na sate, a ne na dane. Vid kod većine pacijenata je mnogo bolji odmah nakon operacije, a za manje od 24h postoperativno postiže se željena vidna oštrina.

  1. Detaljni predoperativni pregledi

Današnje tehnike skrininga za vrijeme predoperativnih pregleda su izuzetno tačne i precizne. Najčešći rizici udruženi sa LASIK metodom korekcije dioptrije su velike i široke zjenice, suho oko i tanka rožnjače, a sva ova stanja mogu brzo i efikasno da se dijagnostikuju sa današnjom visokosofisticiranom opremom.

  1. LASIK metoda je odobrena od strane Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država

Najčešće korištena metoda za korekciju dioptrije u svijetu (LASIK) se smatra izrazito sigurnom i efikasnom, te je nakon niza detaljnih testiranja i analiza njenih rezultata odobrena za primjenu i na pripadnicima američke vojske, uključujući i pilote, pripadnike specijalnih jedinica (Navy SEALS), te astronaute NASA-e.

  1. Iskustva pacijenata

Do sada je u svijetu uspješno izvršeno više od 15 miliona procedura.

  1. Minimalne nelagodnosti

Jedan od navjećih strahova je zapravo strah od same operacije, odnosno strah od bola. Najveći broj pacijenata nakon zahvata navodi da nije osjećao nikakvu bol, što i sam mogu potvrditi.

Laserska korekcija dioptrije nije za svakoga. Ako bilo ko razmišlja o ovoj operaciji, ali ima dosta nedoumica i straha, savjetujem da se prethodno konsultuje sa svojim hirurgom, te da zajedno razmotre sve opcije i utvrde da li operacija treba i može da se radi ili ne.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content