Oči mogu biti ulazno mjesto za mikroorganizme

Kada ste posljednji put počešali svoje oči?

Većina nas to radi dovoljno često da i ne primijetimo svaki put kada to uradimo. Bez obzira da li smo umorni, oči nas žuljaju i peckaju, ili imamo osjećaj stranog tijela u oku, trljanje je jednostavan način da se osjećamo bolje-iako time radimo više lošeg nego dobrog.

Svaki put kada protrljamo oči, automatski ih kontaminiramo sa mikroorganizmima sa naših prstiju, uključujući i viruse.

Mikroorganizmi na našoj koži, rukama i noktima

Mnogo različitih vrsta mikroorganizama živi na našoj koži, čineći mikrosistem koji se naziva „kožna flora.“ Neki mikroorganizmi su korisni, ali ostali mogu izazvati bolesti ili infekcije ako prođu barijeru kože, posebno kada su mjesto ulaska u organizam oči.

Naše ruke su cijelom svojom površinom u dodiru sa mikroorganizmima, a posebno ispod noktiju, gdje mogu da se razmnožavaju i da se lakše šire na druge površine, uključujući i oči.

Kakva je odbrana očiju?

Na sreću, naše oči nisu bez zaštite. Trepavice su tu da spriječe veliku iritaciju, kao i treptanje. Osim toga, imamo i suzni film, troslojni drenažni sistem koji štiti rožnjaču od debrisa i mikroorganizama koji dospijevaju na površinu oka.

Problem je u samom češanju oka, gdje vrlo lako možemo stvoriti mikro povrede rožnjače i na taj način napraviti mjesto za ulazak mikroorganizama u oko.

Kako možemo zaštititi svoje oči?

Ne možemo uvijek izbjeći trljanje oka, posebno ako nosimo kontaktna sočiva. Ipak, potrebno je svesti nivo kontakta na minimum i detaljno oprati ruke sapunom prije dodirivanja. Takođe, nokti bi trebali biti uredno podsječeni kako bismo na taj način smanjili mogućnost razmnožavanja mikroorganizama, a to je i osnovni razlog zašto hirurzi nose rukavice za vrijeme operacija.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content