NAJBOLJA (I NAJLOŠIJA) HRANA ZA ZDRAVLJE OKA

Ljeto u svima nama budi mnogo ljubavi. Dugi, sporoprolazeći dani sa toplim vremenom znače više vremena za ono što je zaista važno: trošiti svaki sat napolju sa porodicom i prijateljima. Ali sve to vrijeme pod jakim suncem je štetno za našu kožu, ali jeste li znali da vaše oči mogu da budu oštećene kod velike izloženosti UV zračenju?

Sve više se u posljednjih nekoliko godina spominje holistički pristup lijećenju bolesti oka, te stoga donosim naučno dokazanu najbolju i najgoru hranu za zdravlje oka.

Najbolja hrana za zdravlje očiju

Riba

Riba je izuzetno bogata omega-3 masnim kiselinama. Ove kiseline su odlične za zdravlje vaših crijeva i mekog tkiva. Neke novije studije su otkrile da riblje ulje može smanjiti simptome suvih očiju, što je vrlo uobičajeno za one od nas koji provode previše vremena ispred računara.

Govedina

Govedina je bogata cinkom i mnoga istraživanja su pokazala da su zdrave količine ovog hemijskog elementa u našoj ishrani povezane sa dugoročnim zdravljem očiju. Osim toga, cink može pomoći u odgađanju gubitka vida povezanog sa starenjem, posebno makularnom degeneracijom.

Orašasti plodovi

Ovo je još jedna grupa namirnica koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, ali takođe ima visok nivo vitamina E, za koji se zna da štiti oči od oštećenja povezanih sa starenjem.

Kiselo voće

Kao što svi znamo, kiselo voće je bogato vitaminom C i baš kao i vitamin E, vitamin C je antioksidant koji utiče na zaštitu sprečavanje degeneracije očiju. Ne samo da su antioksidanti odlični za vaše oči, već i za ostatak tijela!

Mrkva i slatki krompir

I mrkva i slatki krompir su bogati beta karotenom i vitaminom A. Vitamin A igra ključnu ulogu u zdravlju vida i aktivira protein rodopsin, koji pomaže retini da apsorbuje svetlost.

Najgora hrana za zdravlje očiju

 

Slatki umaci i prelivi

Kupovni umaci i preljevi za salatu obično sadrže dosta šećera. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom uzrokuje porast nivoa šećera u krvi, što je štetno za dugoročno zdravlje očiju – s vremenom, izloženost velikim dozama šećera može dovesti do makularne degeneracije.

Pržena hrana

Pržene namirnice treba konzumirati umjereno ne samo da bi zaštitile oči, već i da bi osigurale dugoročno zdravlje cijelog tijela. Pomfrit, prstenovi luka, pileća krilca i još mnogo toga su bogati zasićenim mastima koji mogu dovesti do postepenog oštećenja vida. Međutim, masnoća nije neprijatelj: određeni tipovi su savršeno zdravi za vaše oči, poput onih s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina (losos, avokado i orasi).

Slatka pića

Kao i kod gore navedenih namirnica, pića sa visokim sadržajem prirodnog šećera i umjetnih zaslađivača (kao što su sokovi i soda) imaju negativan uticaj na zdravlje očiju. Uvijek je preporučljivo uzimanje veće količine vode, nego slatkih sokova, a održavanje cijelog tijela hidratizovanim je ključna komponenta za cjelokupno zdravlje.

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content