Korišćenje kompjutera i sindrom suhog oka

Digitalno doba informativno-zabavnih medija ne samo što doprinosi prestanku direktnog kontakta među ljudima, već pogoršava i problem suhog oka. Osnovni problem kod ljudi neprestano zagledanih u kompjutere, laptopove, tablete i pametne telefone je manjak broja treptaja u odnosu na potreban broj, što dovodi do sindroma suhog oka.

Suzni film je izuzetno tanak sloj na površini oka koji održava oko zdravim. Ako se suzni film prekine na 10 sekundi, potrebno je nehotično treptati 10 sekundi ili manje, jer se sa svakim treptajem suzni film obnavlja. To je kao nanošenje novog sloja suznog filma na površinu oka.

Mnogi radnici u pozivnim centrima, kancelarijski sekretari ili djeca koja igraju igrice na računarima razvijaju problem suhog oka upravo zbog toga što ne trepću onoliko često koliko bi trebali. Dugo vremena čak ni očni ljekari nisu mogli da ustanove da većina žalbi njihovih pacijenata potiče od problema suhog oka. Ranije ovaj problem nije bilo moguće ni dijagnostifikovati i tek poslednjih pet ili deset godina pridaje mu se puna pažnja. Kada ćelije unutar žljezde koja proizvodi suze počnu da atrofiraju i odumiru, obim lučenja suza se umanjuje, a oči su sklonije tome da budu suhe.

Liječenje suhih očiju

Za liječenje suvoće očiju, preporučuje se “podmazivanje” svaka dva sata preparatima vještačkih suza. Prepisani lubrikanti za oči, iako nešto skuplji od neprepisanih kapi za oči, sadrže određene minerale i jedinjenja koja su dio sastava suza i obezbjeđuju potrebne hranljive sastojke u borbi protiv suhog oka.

Uobičajeni problemi sa očima povezani sa starenjem počinju da se javljaju iznad 50. godine života. Pored suhog oka, često se mogu vidjeti i dijabetička retinopatija, glaukom i katarakta.

Kako starimo, svi endokrini problemi već prisutni u organizmu počinju da se pojavljuju. Tako, npr., dijabetes oka postaje češći poslije pet godina povišenog nivoa šećera u krvi. Endokrinolozi danas upućuju pacijente očnim ljekarima ako je pacijent dijabetičar pet ili više godina.

Što se tiče glaukoma, on može biti genetski, porodičan ili sporadičan. U većini slučajeva se pojavljuje poslije 50. godine starosti kod osoba bez porodične istorije bolesti, i to je nešto što treba pratiti. Postoje tipovi glaukoma koji se mogu regulisati kapima za oči, a postoje i oni koji zahtijevaju operaciju.

Katarakta se pojavljuje kod vjećine ljud

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content