Kako plavo svjetlo stvarno utiče na vaše oči?

Šta obično radite prije spavanja?

Većina nas ima istu rutinu prile odlaska na spavanje, a to je lična higijena, skidanje kontaktnih sočiva (ako ih nosimo), ali koliko nas voli da uradi još jednu stvar-koristi mobilni telefon?
Ovo ipak nije najbolji način da završite svoj dan jer plavo svjetlo koje zrači iz ekrana značajno utiče na naše oči i naš „unutrašnji sat.“

Spektar vidljivog svjetla
Boje koje vidimo našim okom čine mali dio elektromagnetnog spektra, i to od infracrvenim svjetlom koje je na granici vidljivog do ultravioletnog koje je iznad frekvencije ljudskog oka. Plavo svjetlo-svjetlo najveće energije u vidljivom spektru, se mnogo lakše rasipa nego sva ostala svjetla, što nebu i vodi daje plavu boju.

Prirodno i vještačko plavo svjetlo

Prije elektrifikacije naše planete, jedini izvor plavog svjetla bilo je Sunce. Stoga je naše tijelo i programirano na način da reagujemo i ponašamo se u skladu sa Suncem. Tako smo ujutro mnogo agilniji, brže reagujemo, imamo više energije, a i generalno se bolje osjećamo. Plavo svjetlo je zapravo signal našem tijelu da treba da se probudimo. Sa druge strane, nedostatak plavog svjetla nam govori da je vrijeme da idemo na spavanje.
Zahvaljujući svim mogućim ekranima telefona, tableta i kompjutera kojima smo danas okruženi, plavo svjetlo ne dobijamo samo iz Sunca. Kada koristimo svoj mobilni telefon tik prije spavanja našem mozgu automatski šaljemo signal sa vještačkim plavim svjetlom da bismo i dalje trebali ostati budni. Zbog toga mozak ne počne na vrijeme sa lučenjem melatonina, a to opet znači da mnogo teže zaspivamo i imamo mnogo lošiji kvalitet sna. Ovakav loš san posljedično može da utiče i na naše zdravlje.
Da bismo spriječili plavo svjetlo da utiče na naš san, jednostavno bi trebalo da izbjegavamo korišćenje mobilnog telefona jedan od dva sata prije spavanja. Ipak, to nije uvijek i moguće, stoga se savjetuje da se koriste podešavanja na telefonu sa manjim zračenjem ekrana, odnosno „noćni“ rad.

Kako plavo svjetlo utiče na naše oči?

Plavo svjetlo se nalazi odmah iz UV zrake na elektromagnetnom spektrumu, pa se mnogi ljudi sa pravim brinu da bi i plavo svjetlo moglo nanijeti istu štetu našim očima kao i UV zraci. Dobra vijest je da ekrani našim telefona, tableta i računa ne emituju ni približno plavog svjetla kao Sunce, a bez obzira što je blizu UV zrakama na elektromagentnom spektru, ono ipak nije UV zrak.

Iako nekada možete osjećati zamor očiju nakon dugotrajnog rada ispred ekrana, ne postoji dokaz koji upućuje na to da plavo svjetlo može trajno da ošteti vid. Ako često imate zamor zbog rada na računaru ili korišćenja mobilnog telefona ili tableta, mogu vam pomoći anti-refleks naočale ili filteri ekrana računara, ali isto tako možete da slijedite jednostavno 20-20-20 pravilo:

svakih 20 minuta fokusirajte svoj pogled na 20 sekundi na predmet koji je 20 cm udaljen od vas.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content