KAKO IZGLEDA OPORAVAK NAKON LASERSKE KOREKCIJE DIOPTRIJE?

Iako se o ovoj metodi i danas mnogo piše, a još više govori, laserska korekcija dioptrije i dalje u nekima izaziva sumnje, pa čak i strah. Međutim, mnogo je i onih koji žele da se podvrgnu ovom operativnom zahvatu, ali ne znaju kako da se ponašaju nakon zahvata, odnosno da li će im postoperativni oporavak uzeti mnogo vremena.

Sljedeće činjenice su jedine i najvažnije za postoperativni oporavak nakon laserske korekcije dioptrije:

 

Oporavak traje svega 1 do 2 dana.

Postoperativni tok nakon operacije laserske korekcije dioptrije je sigurno jedan od najkraćih u kompletnoj hirurgiji. Pošto se nakon operacije javlja blagi otok, odnosno edem na oku, važno je da se dan do dva nakon zahvata malo više miruje, odnosno da se izbjegavaju vjetar, dim i prašima. Oči mogu normalno biti otvorene, može se normalno gledati, uz blago ograničavanje gledanja u ekrane.

 

Izbjegavati podizanje teških tereta mjesec dana.

Zbog brzog i lakšeg oporavka, kao i kod postojanja bilo koje druge rane na tijelu, poslije laseske korekcije dioptrije savjetuje se da se izbjegava podizanje teških tereta mjesec dana. Time se omogućava oku ne samo da se brže oporavi, nego da i rez na oku nastao operacijom bolje zaraste.

 

Izbjegavati kupanje u javnih bazenima bez naočala za vodu.

Bez obzira što je higijena naših javnih bazena mnogo bolja nego što je nekada bila, i dalje je jedan od najvećih izvora mikroorganizama i dalje bazenska voda. Stoga se svima koji su radili lasersku korekciju dioptrije savjetuje da se dva mjeseca nakon zahvata ne kupaju u javnim bazenima bez naočala za vodu. Time se sprečava nastanak težih upala oka koje mogu uticati i na kvalitet vida.

 

Ne savjetuje se jako trljanje oka.

Iako rez na oku kod LASIK metode zarasta već dan do dva nakon operacije, uvijek se savjetuje da se oko ne trlja jako. Razlog je teoretska mogućnost da se „poklopac“ na rožnjači napravljen operacijom pomjeri sa svog anatomskog mjesta, te da izazove smanjenje kvaliteta vida.

 

Savjetuje se izbjegavanje kontaktnih sportova.

Nadovezujući se na gore navedeno, „poklopac“ na rožnjači oka može da bude pomjeren i kod čestih udaraca u oko ili regiju oko oka, odnosno kod kontaktnih sportova. Stoga je jako važno izbjegavati kontaktne sportove tri do šest mjeseci nakon operacije.

 

Laser eye surgery je i danas jako popularna i predstavlja metodu izbora kod korekcije dioptrije na daljinu. Sigurna je i za vid, i za oko, a kao što ste mogli pročitati, i oporavak je kraći i jednostavniji nego što se misli.

Home » Kako izgleda oporavak nakon laserske korekcije dioptrije?

Take our quick test to find out if laser eye surgery is your path to glasses-free vision

Not all laser eye surgery options are the same. Find out which one is right for you by taking our quick 2-minute self-test

Our most popular procedures

Šta kažu naši pacijenti…

★ ★ ★ ★ ★

All praise, expertise and kindness of the entire staff headed by Kozomara

"

M.M.

★ ★ ★ ★ ★

I turn to Kozomar ophthalmology with great pleasure, even though I came from Slovenia for their services. I am extremely grateful for their professional treatment during diopter removal and blepharoplasty. Every time I am impressed by their dedicated and precise work. I would especially like to emphasize the respectable attitude of the entire staff

V.M.

★ ★ ★ ★ ★

All the best! Very satisfied with everything, from the appointment, examination, operation and control. Thank you to the doctor and the whole team for their expertise and kindness!!!

S.L.

★ ★ ★ ★ ★

It is with great pleasure that I thank the entire staff and dr. Kosamora. I am very satisfied with the service, I came yesterday with very poor eyesight. They restored my vision to 100% painlessly, quickly and professionally. I recommend this clinic to everyone and THANK YOU very much. Sincerely, Adnan Jusić.

A.J.

★ ★ ★ ★ ★

Congratulations, I've done several procedures so far, from aesthetics to vision correction. I'm over the moon! Kudos!

L.B.

★ ★ ★ ★ ★

Very friendly staff, medical specialists and technology of the highest quality

M.H.
★ ★ ★ ★ ★

I found out about the clinic from a friend. The professionalism during the examination and the kindness of the entire staff, after two or three days they create an almost friendly relationship with the patients.

D.J.
★ ★ ★ ★ ★

Laser dioptre removal done in 3/23. Service at the level, wonderful and very kind staff. Everything was as it was said at the examinations. Clear vision from the first day, thank you from the bottom of my heart! ????

T.P.

★ ★ ★ ★ ★

Excellent team, kindness and professionalism! All recommendations!

I.A.

★ ★ ★ ★ ★

Very friendly and competent team!

Dr. Kozomara, himself is a top professional! I felt very well looked after. Was fully explained. I've been watching in HD quality for a few days now

Thank you very much!!!”

M.M.

We have replaced the images of the actual patients who provided these testimonials to protect their privacy

Explore how laser eye surgery can help you break free from glasses and contacts

Zakažite konsultaciju s našim stručnjacima kako biste utvrdili da li je laserska korekcija dioptrije pravi izbor za vas

Explore how laser eye surgery can help you break free from glasses and contacts

Schedule a consultation with our specialists to determine if laser eye surgery is the right choice for you