Da li je preporučljivo plivati sa kontaktnim sočivima?

Plivanje sa kontaktnim sočivima trebalo bi izbjegavati kada god je to moguće, da bi se spriječila bakterijska kontaminacija oka. Plivanje sa sočivima može dovesti do bakterijske iritacije i infekcije oka, kao i stanja opasnih po vid kao što je ulcerozni keratitis.

Preporučeno je da se kontaktna sočiva ne bi trebala izlagati bilo kojoj vrsti vode, uključujući tekuću vodu i vodu u bazenima, okeanima, jezerima, kadama i tuševima. Voda može biti stanište mnogobrojnih mikroorganizama, od kojih neki mogu trajno oštetiti vid.

Jedan od najozbiljnijih je Akantameba, koja se može „zakačiti“ za sočiva i dovesti do infekcije i zapaljenja rožnjače. Ovo stanje nazvano Akantameba keratitis povezano je sa nošenjem kontaktnih sočiva tokom plivanja i može izazvati trajan gubitak vida, čak i do potrebe za transplantacijom rožnjače kako bi se sačuvao integritet oka i vratio izbubljeni vid. Ako voda dospije u oči prilikom plivanja, trebalo bi što je prije moguće skinuti i dezinfikovati kontaktna sočiva, kako bi se smanjio rizik od iritacije i infekcije oka. Pažljiva njega kontaktnih sočiva, smanjuje šanse da dođe do kontaminacije. Sočiva treba mijenjati svaka tri mjeseca i uvijek slijediti preporuke očnog ljekara.

Tvrda kontaktna sočiva nikada ne bi trebalo nositi tokom plivanja, jer su veće šanse da spadnu sa oka. Meka kontaktna sočiva su sigurnija tokom plivanja, ali su poroznija i apsorbuju hemikalije i bakterije, što povećava rizik od iritacije i infekcije oka. Takođe, pijaća voda i voda u bazenima mogu dovesti do zatezanja kontaktnih sočiva na očima, izazivajući priličnu nelagodnost.

Ako se odluči na plivanje sa kontaktnim sočivima, dnevna jednokratna sočiva su najsigurnija opcija. Ona imaju za cilj da se nose i bace nakon jednokratne upotrebe, uklanjajući potrebu za čišćenjem i dezinfekcijom. Da bi bili bezbjedni, dobra je ideja da se odbace jednokratna kontaktna sočiva odmah nakon kupanja, da se oči isperu kapima za vraćanje vlažnosti očima ili vještačkim suzama odgovarajućim za data sočiva, a zatim da se zamijene sa novim parom jednokratnih. Potrebno je odmah se obratiti očnom ljekaru ako se primijeti produžena iritacija ili osjetljivost oka na svjetlost nakon nošenja kontaktnih sočiva u vodi.

Podijeli
Bojan Kozomara
Bojan Kozomara

Bojan Kozomara (Banjaluka, 30. decembra 1978) je doktor nauka, doktor medicine, specijalista oftalmologije i direktor specijalne bolnice za oftalmologiju "Dr Kozomara" Banja Luka.

U svom rodnom gradu završio je Gimnaziju i Medicinski fakultet, a 2009. godine specijalizovao se za oblast oftalmologije. 2021. godine postao je doktor medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije, a svoju profesiju usavršio je na Klinici za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija, te na Klinici Oculistica Universita „Careggi“, u Firenci, Italija. Nakon završene specijalizacije u Italiji, odlučio se vratiti u rodnu Banjaluku i tu pokrenuti privatnu kliniku, koja će za vrlo kratko vrijeme postati popularna i prepoznatljiva u regionu, ali i svijetu.

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Skip to content