Bradavice na kapcima

Bradavice (lat. verrucae vulgares) su česte, dobroćudne promjene epidermisa kože, različitog izgleda, povezane najčešće s infekcijom humanim papilomavirusom i mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući lice, vrat i kapke.

Mogu da se jave u bilo kom životnom dobu, najčešće kod djece. Većinom nastaju prenosom virusa sa čovjeka na čovjeka, a kod jedne osobe mogu se naći na više različitih mjesta zbog prenosa virusa s jednog mjesta na koži na drugo. Promjene na koži vremenom rastu, pa ih je uvijek bolje ukloniti dok su manje po veličini i broju.

Za većinu pacijenata bradavice na kapcima su često razlog za zabrinutost i nepotrebne komplekse. Po izgledu one su najčešće pljosnate ili viseće, končaste, smještene na rubu kapka ili rasute po čitavoj površini kapka, u grupama ili pojedinačno, obično su boje kože, a mogu biti i blago pigmentisane.

Potrebno je naglasiti da razloga za zabrinutost nema zato što su bradavice na kapcima dobroćudna promjena, problem estetske prirode, koji se izuzetno lako rješava.

bradavice na kapcima

Najčešći načini liječenja bradavica na kapcima su sljedeće metode:

  • Hirurška metoda ekscizije ili izrezivanja, koja se primjenjuje često kada su bradavice veće. Ponekad je neophodno plasirati 2 do 3 kožna šava koja se uklanjaju za 8 dana ostavljajući nježni ožiljak koji vremenom blijedi. Ukoliko postoji sumnja na dobroćudnost promjene, odstranjeni materijal se šalje na patohistološku analizu.
  • Elektrokauterizacija – tehnika uklanjanja bradavice uz pomoć električne energije. Poslije tretmana nastaje krusta koja sama otpada nakon nekoliko dana.
  • Lasersko uklanjanje – tehnika koja se najčešće koristi za uklanjanje manjih bradavica smještenih na rubu kapaka. Laserska zraka spaljuje bradavicu ostavljajući iza sebe krustu, koja sama otpadne nakon nekoliko dana.

klinika svjetlost

Sve nabrojane metode su dostupne u našoj ustanovi i primjenjuju se uz obaveznu aplikaciju lokalne anestezije, tako da je sam operativni zahvat gotovo bezbolan. Oporavak nakon uklanjanja bradavice je po pravilu brz i od pacijenata ne zahtijeva posebno postoperativno liječenje, te se oni u što kraćem roku mogu vratiti svojim svakodnevim aktivnostima.

Ukoliko želite da se riješite bradavica na kapcima na brz, lak i efikasan način naručite se (ovdje) na pregled preko našeg call centra na broj telefona 051/439-592 ili putem društvenih mreža.

 

Podijeli

KONTAKT

Copyright ©2024 sva prava zadržana
Skip to content